مجله حقوقی

طلاق رجعی چیست؟ احکام و شرایط آن در قانون⭐【سال1403】⚖️

مطابق با حکم قانون و شرع طلاق در زمان ازدواج دائم در کل به دو صورت رجعی و بائن انجام می‌ گردد. اگر بخواهیم تفاوت این دو طلاق را شرح دهیم، باید بگوییم که تفاوت آن ها در امکان بازگشت مرد به زن در دوران عده می‌ باشد. رجعی همان طور که از نامش نیز کاملا مشخص است، به معنای بازگشت می‌ باشد. یعنی مرد در این نوع طلاق اگر پشیمان شود، مجددا می‌ تواند به همسر خود بازگردد و زندگی خود را و آغاز کند. در این مقاله قصد داریم بدانیم که طلاق رجعی چیست؟ احکام و شرایط آن در قانون به چه صورت است. در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

طلاق رجعی به چه معناست؟

طلاق رجعی چیست؟ احکام و شرایط آن در قانون به چه صورت است؟ حتما شما نیز نام طلاق رجعی را بارها از دوستان و اطرافیان خود شنیده‌ اید. طلاق رجعی به طلاقی اشاره دارد که در آن شوهر می‌ تواند در زمان عده به زن خود رجوع کند. حال به نظر شما این به چه صورت است؟ زمانی که پس از وقوع طلاق مرد به دلیل سخن یا رفتاری از طلاق دادن همسر خود پشیمان شود، بدون اینکه نیاز به خواندن هیچ گونه صیغه‌ مجدد ازدواجی باشد، می‌ تواند دوباره به همسر خود باز گردد.

البته این فقط در صورتی است که همسر در زمان عده قرار گرفته باشد و زن نیز تمایل خود را برای ادامه‌ زندگی با همسر خود اعلام نماید. مطابق با فلسفه و قانون وجود چنین حکمی بر این است که گاهی اوقات پس از طلاق یک سری از پیوندهای عاطفی میان زن و شوهر ایجاد می‌ شود که آن ها را پشیمان کرده و مجددا تمایل به بازگشت به زندگی مشترک با همسر خود را دارند. قانون گذار در کشور ما عملا راه بازگشت به زندگی را هموارتر کرده است و طلاق رجعی را مطرح نموده است.

البته باید بگوییم که مطابق با قانون مدنی در ماده‌ 1148 که به بررسی احکام طلاق رجعی پرداخته در این خصوص یک سری از ضوابط و شرایط وجود دارد. یکی از اولین شرایط مذکور در قانون مدنی این است که زن مدت زمانی را به عنوان عده‌ خود نگه دارد و نتواند در این مدت زمان به عقد مرد دیگری در آید و مجددا ازدواج کند تا بتواند در این مدت دوباره به همسر خود بازگردد.

معمولا در برخی از طلاق های دیگر هیچ گونه نیازی به نگه داشتن عده وجود ندارد که در این صورت نمی‌ توانیم از آن ها به عنوان طلاق رجعی یاد کنیم. نکته‌ دوم در قانون مدنی این است که مرد در ایام عده مجددا به زن رجوع کرده و قصد ادامه‌ زندگی با همسر خود را داشته باشد. توجه داشته باشید که در چنین شرایطی نیازی به ازدواج مجدد نخواهد بود. در واقع در دوران عده آن دو زن و شوهر به حساب می‌ آیند و می‌ توانند به یکدیگر بازگردند. توجه داشته باشید عده نگه داشتن زن به این معنا است که او در طول مدت زمان سه طهر حق ازدواج کردن با مرد دیگری را ندارد.

طلاق رجعی به چه معناست؟

شرایط رجوع در طلاق رجعی چگونه است؟

در این مقاله در رابطه با موضوع طلاق رجعی چیست؟ احکام و شرایط آن در قانون به خوبی صحبت کردیم. حال در رابطه با شرایط آن باید بگوییم که این پرسش بسیاری از مردانی می‌ باشد که پس از جاری شدن صیغه‌ طلاق رجعی قصد بازگشت به زندگی مشترک با همسر سابق خود را دارند. به همین خاطر در این بخش ما قصد داریم یک سری از شرایط رجوع طلاق رجعی را برای شما دوستان بازگو کنیم که این شرایط عبارتند از:

طلاق رجعی صرفا به معنای این است که حتما باید با خواست و اراده‌ مرد صورت پذیرد و در این میان زن هم باید تمایل بازگشت و پذیرش همسر خود را داشته باشد. البته تمایل زن به بازگشت یا عدم پذیرش بازگشت و رجوع مرد موثر نمی‌ باشد. بنابراین مرد حتما خود باید اظهار اراده بر رجوع از طلاق را بنماید.

رجوع کردن از طلاق رجعی از طرف مرد با نشان دادن هر گونه گفتار یا عملی که همگی نشان دهنده‌ قصد رجوع و بازگشت از طلاق باشد، قابل انجام خواهد بود و از لحاظ قانونی نیز مورد پذیرش واقع می‌ شود. مثلا اگر یک مرد کلام محبت آمیز نسبت به همسر خود به کار ببرد، این می‌ تواند نشانگر قصد او برای ادامه‌ زندگی پس از طلاق باشد یا اگر همسر خود را لمس کند و بگوید که قصد رجوع از طلاق را دارد یا به صراحت آن را نشان دهد، می‌ تواند به معنای اعلام کردن بازگشت خود از طلاق رجعی باشد.

شرط سوم این است که رجوع از طلاق رجعی همان طور که اشاره کردیم؛ صرفا در مدت عده طلاق رجعی باشد. زیرا پس از پایان عده اگر زن و مرد بخواهند به هم باز گردند و زندگی مشترک خود را ادامه دهند، حتما باید به محضر مراجعه کنند تا صیغه‌ محرمیت و یا عقد دائمی مجددا بین آن‌ ها خوانده شود و در دفاتر رسمی ثبت گردد.

نکته‌ ضروری این است که در رجوع از طلاق رجعی هیچ گونه نیازی به خواندن صیغه‌ محرمیت و یا ثبت کردن نکاح دائم در محضر نمی‌ باشد و صرفا اعلام رجوع در زمان عده کافی است؛ اما مطابق با قانون رجوع از طلاق بایستی حتما به ثبت برسد و قانونگذار در این زمینه مردان را موظف کردند که ظرف یک ماه از تاریخ رجوع، اقدام به ثبت آن کند. در غیر این صورت ممکن است که به علت عدم سبت رجوع از طلاق در قانون یک نوع مجازات به حساب آید. ما دریافتیم که طلاق رجعی چیست؟ احکام و شرایط آن در قانون نیز چگونه است.

شرایط رجوع در طلاق رجعی چگونه است؟

آیا طلاق رجعی در شناسنامه قابل ثبت است؟

معمولا یکی از سوالاتی که در حوزه‌ طلاق رجعی بسیار مطرح می‌ شود، این است که آیا طلاق رجعی در شناسنامه ثبت می‌ شود یا به عبارت دیگر اگر پس از صدور حکم طلاق رجعی از دادگاه، زوجین یا یکی از آن‌ ها ذی نفع حکم طلاق باشد و به دفتر طلاق مراجعه نماید، آیا طلاق در شناسنامه ثبت می‌ گردد؟ برای پاسخ دادن به این سوال باید بگوییم که مطابق با ماده‌ 38 قانون حمایت از خانواده در سال 92 به این سوال به خوبی پاسخ داده شده است. این ماده اعلام دارد که در زمان طلاق رجعی صیغه‌ طلاق مطابق با مقررات مربوط به جاری صورت جلسه می‌ گردد و پس از ثبت طلاق افراد باید به ارائه‌ گواهی کتبی و دو شاهد مبنی بر سکونت زوجه مطلقه در منزل مشترک تا پایان عده گردد.

مگر این که زن رضایت به ثبت داشته باشد. زمانی که رجوع تحقق پیدا کند، صورت جلسه‌ طلاق باطل است؛ اما در زمان عدم رجوع صورت جلسه تکمیل شده و طلاق نیز ثبت می‌ شود. حال این صورت جلسه تکمیل شده به امضای سردفتر زوجین و وکلای آن ها و هر دو شاهد طلاق را قطعی می‌ کند. در صورت درخواست زوجه گواهی اجرای صیغه‌ طلاق و همچنین عدم رجوع طلاق به وی اعطا می‌ گردد.

در هر صورت در زمان انقضای مدت عده و عدم احراز رجوع طلاق در شناسنامه ثبت می‌ شود. بنابراین مطابق با این ماده دریافتیم که پس از صدور حکم طلاق رجعی از سوی دادگاه زمانی که صیغه‌ طلاق توسط سر دفتر طلاق اجرا گردید و مورد صورت جلسه واقع شد، این طلاق در شناسنامه ثبت نمی‌ گردد. مگر اینکه مدت عده تمام شود و دو شاهد نیز شهادت دهند که به موجب یک استشهادیه زوجه در طول مدت عده در منزل زوج زندگی می‌ کرده و شرط دوم نیز این است که رضایت زوجه به ثبت طلاق رجعی در شناسنامه وجود داشته باشد.

آیا طلاق رجعی در شناسنامه قابل ثبت است؟

پیامدهای طلاق رجعی چیست؟

حال در مقاله‌ طلاق رجعی چیست؟ احکام و شرایط آن در قانون قصد داریم که به آثار و پیامدهای طلاق رجعی اشاره کنیم. زوجه‌ ای که به صورت رجعی از همسر خود طلاق گرفته باشند، مطلقه‌ رجعیه خوانده می‌ شوند. از زمان جاری شدن صیغه‌ طلاق تا به پایان رسیدن عده رابطه‌ زوجیت میان زن و شوهر را به طور کامل قطع نمی شود و بر همین مبنا در قانون مدنی و قانون امور حسبی یک سری از آثار و پیامدهایی وجود دارد که در ادامه به آن ها می‌ پردازیم:

  • در طول مدت زمان عده شوهر نمی‌ تواند با خواهر همسر خود ازدواج کند.
  • مطابق با ماده‌ 8 قانون امور حسبی در حکم زوجه، مطلقه‌ رجعی محسوب می‌ شود. به همین خاطر زمانی که هر کدام از زوجین در طول مدت عده فوت شوند، طرف دیگر هم تمام ارث وی را می‌ تواند برای خود داشته باشد.
  • شوهر در طول مدت عده اگر بخواهد مجددا ازدواج کند، باید مطابق با قانون حمایت خانواده حتما اجازه و رضایت همسر خود را دریافت کند.
  • در طول مدت عده پرداخت نفقه‌ زوجه مطلقه با شوهر می‌ باشد.
  • طلاق در حالت نشوز انجام نمی‌ شود. نشوز به معنای نافرمانی و رعایت نکردن وظایف زوجیت از قبیله رابطه‌ زناشویی است.
  • زمانی که در طول مدت عده شوهر فوت کند، زن باید عده‌ وفات یعنی 4 ماه و 10 روز را نگه دارد.

عده طلاق رجعی چند روز است؟

پس از آگاهی از اینکه طلاق رجعی چیست؟ احکام و شرایط آن در قانون چگونه می‌ باشد. دریافتیم که در مدت زمان عده زن و شوهر می‌ توانند به یکدیگر بازگردند. به نظر شما این عده چند روز می‌ باشد؟ برای رعایت کردن عده حتما باید مدت زمان آن را نیز بدانید. عده خود انواع و اقسام گوناگونی دارد که می‌ توانیم به عده‌ وفات، عده طلاق، عده‌ فسخ نکاح و … اشاره کنیم. آنچه که ما در این مقاله توضیح دادیم؛ عده‌ طلاق یا همان طلاق رجعی می‌ باشد.

به همین خاطر مطابق با ماده‌ 1150 قانون مدنی باید بگوییم که عده‌ طلاق و عده‌ فسخ نکاح 3 طهر است. مگر این که زن مطابق با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این زمان عده‌ او 3 ماهه خواهد شد. یعنی مطابق با ماده 1151 قانون مدنی عده‌ طلاق و فسخ نکاح و به مسزان سن زن و حاملگی او مرتبط می باشد. اگر بخواهیم به طور خلاصه توضیح دهیم باید بگوییم که زن در حالت عادی باید 3 طهر عده نگه دارد.

اما با وجود اقتضای سن اگر فرد عادت ماهیانه نمی‌ شود، این مدت زمان 3 ماه خواهد بود و اگر زن حامله باشد، مدت زمان عده تا پایان وضع حمل همچنان ادامه خواهد داشت. به همین خاطر می‌ توانیم مدت زمان عده طلاق رجعی را به د. بخش زن بردار و زن غیر باردار تقسیم‌بندی کنیم که زن باردار تا تا زمان وضع حمل است و اگر عادت ماهیانه داشته باشد 3 طهر و اگر سن او کم باشد و عادت ماهیانه نشود، 3 ماه خواهد بود.

عده طلاق رجعی چند روز است؟

کلام آخر

طلاق رجعی حکم قانونی است که امکان بازگشت به زندگی مشترک و شروع یک زندگی دوباره را برای زوجین از لحاظ شرع و قانون فراهم می‌ آورد. همان طور که در این مقاله دریافتیم در مدت عده شرایطی فراهم می‌ گردد تا هر دو زوج بیشتر به تصمیمات خود بیندیشند و در زمان اظهار پشیمانی مرد می‌ تواند به زن رجوع کند و طلاق زن و مرد در این صورت منتفی خواهد بود. درست است که امکان رجوع تنها برای مرد وجود دارد و زن اختیاری در مقابل قبول یا رد کردن آن ندارد؛ اما زن نمی‌ تواند برای رجوع به همسر خود اقدام کند. به هر حال این طلاق شرایطی را با خود فراهم می‌ کند که زن و مرد بتواند روابط خود را از نو بسازند و مشکلات گذشته را  فراموش کنند و به جبران آن یک زندگی تازه‌ ای برای خود فراهم آورند.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت وکیل جو سعی بر این داشته تا شما را با طلاق رجعی چیست؟ احکام و شرایط آن در قانون آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد و انتقادی می توانید از طریق سایت با ما در ارتباط باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

نیره عبداللهی

نیره عبداللهی هستم! علاقه زیادی به تولید محتوا در زمینه حقوقی دارم و چند سالی هست که در این زمینه فعالیت می‌کنم. همه تلاشم تولید محتوای جذاب و مفید برای کاربران گرامی هست؛ امیدورم که از مطالعه مقالاتم لذت ببرید. منتظر کامنت‌های شما هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا