تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش⭐【سال1403】⚖️
در این مقاله قصد داریم به موضوع تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش بپردازیم. یکی از مواردی که زوجین در زمان اقدام برای طلاق و جدایی حتماً باید به دریافت آن بپردازند، گواهی عدم سازش می باشد. معمولا آن دسته از افرادی که تمایل دارند، بدون کمک وکیل طلاق به جدایی بپردازند، تفاوت گواهی عدم سازش و حکم طلاق را نمی دانند که در این مطلب به طور کامل به توضیح آن می پردازیم. معمولا زمانی که زن و شوهر نتوانند به زندگی مشترک با یکدیگر بپردازند، تصمیم به جدایی و دریافت حکم طلاق دارند. جدایی و طلاق گرفتن شرایط و راهکارهای گوناگونی دارد که در ادامه اشاره خواهیم کرد. در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
منظور از حکم طلاق چیست؟
به نظر شما تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش چیست؟ برای پاسخ دادن به این سوال در وهله اول باید تعریف جامع از این دو را ارائه داد. حکم طلاق به حکمی اشاره دارد که توسط دادگاه خانواده در جهت عدم سازش زوجین و حکم الزام به طلاق صادر می گردد. زمانی که حکم طلاق و همچنین گواهی عدم سازش از سوی دادگاه به تایید رسید، زن و شوهر باید اقدام به جاری کردن صیغه طلاق در دفتر ثبت ازدواج و طلاق بپردازند. به طور کلی در قانون ایران زمانی که زوجین تصمیم به طلاق داشته باشند، ابتدا باید به دادگاه خانواده رجوع کرده و حکم طلاق خود را دریافت کنند.
عاملی نیز نمی تواند ماهیت آن را تغییر دهد. به عبارت دیگر حکم قطعی طلاق به حکمی اشاره دارد که از سوی دادگاه صادر شده و قطعی می باشد؛ مگر اینکه در یک سری از شرایط با توجه به قانون قابلیت تجدید نظرخواهی را داشته باشد و بر حسب آن حکمی که صادر شده، تغییر پیدا نماید. یکی از مهم ترین دلایل به هم خوردن ازدواج زوجین طلاق می باشد که به زبان عامیانه به آن رها کردن و دور شدن می گویند.
گواهی عدم امکان سازش چیست؟
گواهی عدم امکان سازش از نامش نیز کاملا مشخص است. این گواهی به تاییدیه ای اشاره دارد که مطابق با آن زوجین از نظر دادگاه شرایط زندگی با یکدیگر را نداشته و حتما باید در جلسات مشاوره شرکت کنند. در این جلسات مشاوره اگر آقا و خانم وکیل داشته باشند، حضور آن ها الزامی نخواهد بود؛ اما اگر وکیل نداشته باشند، حتماً باید خود حضور یابند.
یکی از بهترین راهکارها برای درخواست گواهی عدم امکان سازش در طلاق توافقی بهره مندی از وکیل طلاق می باشد. دیگر در این صورت نیازی نیست که خود شخص در جلسات بهزیستی و مشاوره حضور پیدا کند. گواهی عدم امکان ساژش به نوعی رای و گواهی اشاره دارد که در پی دادخواست عدم امکان سازش صادر می گردد که مطابق با آن دادگاه حقوق مالی و غیرمالی طرفین را به خوبی مشخص می کند.
در جهت دریافت گواهی عدم امکان سازش افراد باید حتماً به ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات قضایی بپردازند. در نظر داشته باشید که مدت اعتبار گواهی عدم سازش سه ماه می باشد و پس از آن باطل می گردد. این گواهی عدم توافق و سازش میان زوجین را به تایید می رسانند و از طریق آن اجازه جدایی و طلاق را دارند.
نگاهی بر تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش
در خصوص تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- مطابق با قانون حمایت از خانواده؛ مدت اعتبار حکم طلاق از همان تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی به مدت ۶ ماه می باشد؛ اما گواهی عدم سازش تنها تا سه ماه اعتبار دارد و اگر پس از سه ماه به دفترخانه ها ارائه نگردد، دیگر اعتباری نخواهد داشت.
- زمانی که دادگاه قرار باشد، در رابطه با یک موضوعی به صادر کردن حکم بپردازد، به صورت کامل آن را مورد بررسی قرار می دهد و دفاعیات طرفین را نیز به خوبی می شنود و پس از آن تصمیم خود را می گیرد که حکم طلاق را به نفع چه کسی و چگونه صادر کند. در اصطلاح حقوقی به این نوع روند ورود دادگاه به ماهیت دعوا گفته می شود. در رابطه با گواهی عدم سازش نیز باید بگوییم که زمانی که زن بدون داشتن حکم طلاق به درخواست طلاق بپردازد، دادگاه گواهی عدم امکان سازش را برای وی صادر می کند که در چنین شرایطی لزومی برای ورود به ماهیت دعوا وجود ندارد و دادگاه در این زمان تنها قصد دارد که تصمیم به طلاق را تایید کند.
- از دیگر تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش باید بگوییم که حکم طلاق به طور کامل دستور دادگاه به جدایی می باشد؛ اما گواهی عدم سازش فقط یک تاییدیه است و طلاقی صورت نگرفته، بلکه تنها اجازه طلاق را صادر می کند و اگر پس از سه ماه هیچ گونه طلاقی در دفاتر حقوقی به ثبت نرسد، به منزله انصراف از جدایی می باشد.
مراحل دریافت گواهی عدم امکان سازش
برای دریافت گواهی عدم امکان سازش یک سری از مراحل و شرایطی وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
- در وهله اول خانم و یا آقا باید برای انجام امور طلاق اقدام کرده و از طریق دفتر خدمات قضایی درخواست طلاق خود را ارائه نمایند. البته اگر هر کدام از این زوجین وکیل داشته باشند، نیازی به حضور آن ها در مراحل حقوقی طلاق نمی باشد.
- پس از درخواست، دادگاه در وهله اول دلیل جدایی زوجین را بررسی می کند و پس از آن دستور می دهد که خانم و آقا به جلسات دادگاه بروند تا دلیل طلاق آن ها مورد بررسی قرار بگیرد.
- در طی این جلسات مشاوران سعی می کنند تا زوجین را از طلاق گرفتن منصرف کنند. اگر در طول جلسات مشاوره افراد باز هم مایل به جدایی بودند و مشاور نتوانسته باشد هیچ کمکی برای ادامه زندگی آن ها بکند، به دادگاه اعلام می نماید که برای آن ها به دریافت گواهی عدم امکان سازش بپردازد و برای این کار باید یک جلسه دیگر به دادگاه رجوع کند.
- پس از بررسی کردن تمامی شرایط، دادگاه گواهی عدم امکان سازش را صادر می کند. به عبارت دیگر این گواهینامه تاییدیه ای در جهت جاری شدن صیغه طلاق میان خانم و آقا از طرف دادگاه می باشد.
در نظر داشته باشید گواهی عدم سازش از طرف زنان تنها در شرایطی صادر می گردد که زن از حق طلاق برخوردار بوده و یا بتواند دلایل مجاب کننده ای را به دادگاه ارائه دهد. البته کمک گرفتن از وکیل طلاق نیز در این میان اهمیت بالایی دارد.
انواع طلاق بر اساس درخواست کننده طلاق
در کل در قانون حقوقی ایران طلاق به دو دسته تقسیم می شود. دسته اول این است که چه کسی درخواست کننده طلاق می باشد. دسته دوم نیز به نوع طلاق طرفین اشاره دارد. در ادامه قصد داریم انواع و اقسام طلاق را با هم بررسی کنیم و تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش در این میان را نیز آگاه شویم با ما همراه بمانید:
1_ طلاق از طرف مرد: همه می دانیم که طلاق گرفتن یکی از حقوق اصلی مردان به حساب می آید؛ اما با این وجود آن ها نیز برای درخواست طلاق به یک سری از شرایط نیاز دارند و باید به تشریفاتی بینجامند که الزامی است. در واقع مرد زمانی که تمامی شرایط قانون مدنی را رعایت کند، می تواند به دادگاه مراجعه کرده و تقاضای طلاق دهد. زمانی که طلاق از طرف مرد صادر شود، به اثبات هیچ چیزی نیاز ندارد.
البته برای اینکه مرد همسر خود را طلاق دهد، باید به دریافت گواهی مبنی بر عدم امکان سازش از سوی دادگاه نیز بپردازد. پس از اینکه دادگاه عدم امکان ادامه زندگی مشترک زوجین را به اثبات رساند، این گواهی را صادر می کند. توجه داشته باشید که پس از صادر شدن این گواهی و ثبت حکم طلاق از سوی دادگاه مرد موظف است که تمام حق و حقوق همسر خود از جمله نفقه، اجرت المثل، مهریه و … را پرداخت کند.
2_ طلاق از طرف زن: مطابق با قانون ایران طلاق زن از دو طریق قابل انجام است یکی از اولین و بهترین راهکارها داشتن حق طلاق زنان می باشد که در زمان عقد نکاح از سوی مرد به آن ها وکالت طلاق داده می شود. عامل دیگر نیز طلاق عسر و حرج می باشد. اگر مرد به پرداخت نفقه نپردازد و یا از پرداخت کردن آن عاجز باشد، زن می تواند برای طلاق درخواست خود را به دادگاه ابلاغ نماید و طلاق مرد را به اجبار صادر کند.
زن در این مورد درخواست مطالبه نفقه را داده است و پس از آنکه حکم محکومیت مرد صادر می شود، می تواند تقاضای طلاق بنماید. به طور کلی عسر و حرج معنای سختی و مشقت در زندگی است. زنان زمانی می توانند به درخواست طلاق با عسر و حرج بپردازند که مشقت زیادی را تحمل کرده باشند. این پروسه طلاق ۸ ماه تا یک سال می تواند به طول انجامد. اگر مرد نفقه زن خود را پرداخت نکرده باشد و یا بیش از چهار سال غیبت داشته باشد، اگر آن ها اعتیاد به مواد مخدر، الکل و امتناع از ترک داشته باشند، زن می تواند از قابلیت عسر و حرج استفاده کند.
3_ طلاق توافقی: یکی دیگر از انواع طلاق می توانیم به طلاق توافقی اشاره کنیم. همان طور که از نامش مشخص است، دو طرفین با هم به توافق می رسند تا از یکدیگر جدا شوند. این نوع طلاق نیز شامل یک سری از تشریفات و مراحلی است که باید به دادگاه رجوع کرده و به تقاضای صدور عدم امکان سازش پرداخت.
در چه شرایطی دادگاه به صدور حکم طلاق می پردازد؟
در این مقاله تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش را دریافتیم. حال سوال اینجاست دادگاه در چه شرایطی حکم طلاق برای زنان را صادر می کند؟ حکم طلاق به معنی طلاق قطعی مرد و زن می باشد که از سوی دادگاه به تایید رسیده است. این حکم در شرایطی صادر می گردد که زن برای طلاق اقدام کرده باشد. همان طور که شما نیز می دانید، در قانون کشور ما حق طلاق با مردان است و تنها آن ها می توانند بدون اثبات هیچ گونه دلایلی همسر خود را طلاق بدهند.
زنان نیز تنها در صورتی می توانند برای جدایی از همسر خود اقدام کنند که از شرایط ۱۲ گانه عقدنامه خود برخوردار باشند و یا اینکه زن در زمان ازدواج دچار عسر و حرج شده باشد. علاوه بر آن زن با داشتن حق طلاق می تواند برای جدایی اقدام کند. اگر مرد بیش از شش ماه نفقه همسر خود را نداده باشد و یا همسر خود را مورد ضرب و شتم قرار دهد، ابتلا یافتن زوج به یکی از بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر نوع عارضه دیگر می تواند حکم طلاق از سوی زن را صادر کند. علاوه بر آن سپردن کار طلاق به یک وکیل متخصص و با تجربه از دیگر دلایلی است که پرونده شما را به روال انداخته و باعث می شود، دادگاه در کوتاه ترین زمان ممکن حکم قطعی طلاق را صادر کند.
کلام آخر
طلاق و جدایی جزو موضوعاتی هستند که ممکن است، هر زوجی در طول زندگی با آن مواجه گردد. در این میان آنچه که اهمیت دارد، این است که زوجین در رابطه با اقدامات قانونی طلاق، انواع حکم های طلاق و همچنین گواهی عدم امکان سازش اطلاعات بالایی داشته باشند تا بتوانند رای دادگاه را به نفع خود تمام کنند. با کمک یک وکیل مجرب و متخصص در حوزه طلاق افراد می توانند این پروسه را بدون هیچ گونه مشکل و موضوعات ناراحت کننده حل نمایند. زمانی که طلاق یک طرفه مرد یا طلاق توافقی در دادگاه مطرح شود، دادگاه برای زوجین به صدور گواهی عدم امکان سازش می پردازد. همان طور که در طول مقاله اشاره کردیم؛ زنان نیز می توانند از مردان طلاق بگیرند. البته در صورتی که دلایل عسر و حرج را بیاورند و دلایل محکمه پسندانه ای برای طلاق خود داشته باشند.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت وکیل جو سعی بر این داشته تا شما را با تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد و انتقادی می توانید از طریق سایت با ما در ارتباط باشید.