مجله حقوقی

آیا امکان اعتراض به نظریه پزشکی قانونی وجود دارد؟❤️【سال1403】⚖️

در این مقاله قصد داریم در مورد این موضوع صحبت کنیم که آیا امکان اعتراض به نظریه پزشکی قانونی وجود دارد؟ یا خیر. نظریه پزشکی قانونی از مهم ترین بخش های علوم جنایی و قضایی محسوب می شود و اهمیت بالایی دارد. این نهاد حرفه ای که ماهیت آن کاربرد دانش پزشکی در مسائل حقوقی است، وظیفه مهمی در حل پرونده های قضایی، جنایی و پزشکی دارد. در جرایمی که موضوع، جراحات وارده یا مرگ فرد می باشد، جهت تشخیص و بررسی صدمات و یا علت فوت، می بایست تحت نظر کارشناسی پزشکی قانونی، اطلاعات لازم جمع آوری شده و تحویل مرجع قضایی شود. چنانچه بعد از بررسی ها و اعلام نتایج پزشکی قانونی، یکی از طرفین دعوی نسبت به نتیجه معترض بود، طبق روال قانونی اقدام به اعتراض به نظریه پزشکی خواهد داشت.

ماده قانونی اعتراض به نظریه پزشکی قانونی

ماده قانونی اعتراض به نظریه پزشکی قانونی در قانون آیین دادرسی کیفری بر مبنای ماده 161 و در آیین دادرسی مدنی طبق ماده 260 در این مورد صحبت می کند. بدین صورت که این نظریه پس از بررسی های لازم، در مورد پرونده، به طرفین دعوی ابلاغ می شود. چنانچه طرفین نتیجه اعلام شده را مورد قبول قرار ندهند، اعتراض به آن تا یک هفته پس از ابلاغ امکان پذیر است. در این مدت می بایست به دفتر دادگاه مراجعه کرده و نفی یا اثبات نظر خود را به صورت کتبی اظهار نمایند. در غیر این صورت با مستندات پزشکی قانونی دادگاه رای نهایی را حکم می کند.

ماده قانونی اعتراض به نظریه پزشکی قانونی

مهلت اعتراض به نظریه پزشکی قانونی

همان طور که اشاره شد مدت 7 روز زمان جهت مهلت اعتراض به نظریه پزشکی قانونی در نظر گرفته شده است. این مهلت از روزی که نظریه ابلاغ می شود شروع شده و با ثبت لایحه و هزینه های مربوط به نظریه اعتراض انجام می شود. با اعتراض، پرونده توسط کمیسیون تخصصی مجدد بررسی شده و نظر جدید به مراجع قضایی اطلاع داده می شود. البته چنانچه پرونده مورد نظر در مورد جرایم پزشکی باشد، اعتراض به نظریه، سبب تشکیل کمیسیون تخصصی از طرف سازمان نظام پزشکی نیز می شود.

چند بار می توان به نظریه پزشکی قانونی اعتراض کرد؟

اعتراض به نظریه پزشکی قانونی زمانی امکان پذیر است که طبق روال قانونی و بر اساس مدارک، طرفین دعوی نتیجه حاصله را قبول نداشته باشند. بدین ترتیب درخواست بررسی مجدد داده می شود. تا دو مرتبه می توان نظریه پزشکی قانونی را مورد بازخواست قرار داد و نسبت به آن معترض بود. البته این نکته را در نظر داشته باشید در نوبت دوم اعتراض، می بایست دلایل بسیار قوی و محکمی ارائه داد تا دادگاه آن را مورد بررسی قرار دهد.

موارد قابل تشخیص در پزشکی قانونی

پزشکی قانونی نهادی تخصصی است که جهت اظهار نظر در امورپزشکی مرتبط با مراجع قضایی تعیین صلاحیت شده است. به طور کلی اموری مربوط به جسمانی و روانی که مرتبط با مراجع قضایی باشد از موارد قابل تشخیص در پزشک قانونی است که به طور جزئی می توان به این موارد اشاره نمود:
کالبد شکافی و علت مرگ
جراحات و صدمات
امور جنسی مانند تجاوز جنسی
تشخیص هویت متوفی
قصور پزشکی
روانپزشکی
مواد مخدر و…
در هریک از موارد نام برده پزشکی قانونی از تمامی جهات به بررسی می پردازد تا به نتیجه دقیقی برسد. نتایج بدست آمده با شواهد و ضوابط معتبر می بایست قابل ارائه به دادگاه باشد.

هزینه اعتراض به نظریه پزشکی قانونی

همان طور که تمامی اقدامات قضایی نیازمند پرداخت هزینه جهت بررسی می باشند، اعتراض به نظریه پزشکی قانونی توسط هریک از دعوی چه از طریق سایت پیگیری شود و چه به صورت حضوری می بایست هزینه مربوط به آن نیز پرداخت گردد. در مورد هزینه اعتراض میزان آن و پرداخت کننده آن مورد بحث است. به طور کلی هزینه رسیدگی مجدد به پرونده و هزینه های کارشناسی بر عهده کسی است که نسبت به نظریه اعلام شده اعتراض دارد.

هزینه اعتراض به نظریه پزشکی قانونی طبق بخشنامه تعرفه خدمات پزشکی قانونی تعیین می گردد. از آخرین هزینه اعلام شده توسط دستگاه قضایی می توان به بخشنامه سال 1401 اشاره کرد. طبق این بخشنامه، هزینه کارشناسی پزشکی قانونی در کمیسیون تخصصی ( مبلغ 390 هزار تومان ) متفاوت از مبلغ کارشناسی پزشکی قانونی در کیمسیون تخصصی مجدد ( 470 هزار تومان ) نیز می باشد. در نهایت هزینه آن می بایست جهت ثبت لایحه اعتراض پرداخت شود.

اعتراض به نظریه پزشکی قانونی در دادسرا

در دادسرا ها تمامی تحقیقات اولیه مرتبط با جرم، مجرم و متهم و همچنین رسیدگی به پرونده های کیفری صورت می گیرد. پرونده هایی که نیاز به بررسی تخصصی تر دارند به مراجع پزشکی قانونی ارجاع داده می شوند تا در مورد مسائل مربوطه بررسی بیشتری صورت گیرد. همان طور که اشاره شد، شاکی پرونده جهت نظریه کارشناسی پزشکی قانونی می تواند اعتراض داشته باشد. در این مواقع شاکی می تواند پس از تنظیم لایحه اعتراض به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و آن را ثبت کنند. متهم یا شاکی و یا وکلای آنان ظرف مدت یک هفته از تاریخ ابلاغ نظریه فرصت دارند نسبت به گواهی نظریه پزشکی قانونی به دادسرا اعتراض کنند.

اعتراض به نظریه پزشکی قانونی شامل چیست؟

اعتراض به نظریه پزشکی قانونی در دادسرا با ارائه دلایل درست، به نقدهای دقیق و منطقی نسبت به صحت نظریه‌های پزشکی در قضاوت دادگاهی واکنش نشان می دهد. این اعتراض ممکن است به صورت شفاهی و یا کتبی ارائه شود و شامل موارد زیر می‌شود:

  1. تشریح مشکلات علمی: در اعتراض، می‌توان به‌صورت مفصل مشکلات علمی مرتبط با استناد به این نظریه را مطرح نمود. این شامل اشتباهاتی از جمله نادرستی در تشخیص، تفسیر یا توصیه‌های پزشکی می‌شود که ممکن است به خلاف حقایق و دلایل علمی باشد.
  2. نقد عدم قابلیت انتقال آزمایشگاهی به عملی: با توجه به اینکه بسیاری از نظریه‌های پزشکی قانونی بر اساس آزمایش‌های علمی با ویژگی‌های خاص تاثیرگذار در اعتبار قضاوت دادگاهی است. نقض عدم قابلیت انتقال مستقیم این آزمایشات به عملیات دادگاهی می‌تواند به عنوان یک اعتراض مطرح شود.
  3. نقض حقوق بیماران: اعتراض به نظریه ممکن است منجر به نقض حقوق بیماران یا عدم رعایت اصول اخلاقی و حرفه‌ای در ارائه خدمات پزشکی شود. در این حالت، اعتراض می‌تواند به عدم تطابق این نظریه با استانداردهای حقوقی و اخلاقی موجود در زمینه پزشکی اشاره کند.
  4. مطرح کردن نظریه‌های جایگزین: در اعتراض به نظریه پزشکی قانونی، می‌توان نظریه‌های جایگزین و مبتنی بر تحلیل‌های دیگر را مطرح کرد. این امر به منظور نمایش نقاط ضعف یا نقص‌های طرح شده توسط نظریه پزشکی قانونی و نشان دادن روش‌های جدید و بهتر حل مسائل قانونی در حیطه پزشکی است.
  5. تقاضا برای مطالعه و تحقیق بیشتر: در مواردی، اعتراض به نظریه پزشکی قانونی می‌تواند به تقاضای بررسی مجدد موضوع توسط متخصصان معتبر منجر شود. این تحقیقات ممکن است در نهایت به اصلاح و بهبود نظریه‌های قانونی مربوطه بیانجامد.

در کل با این اعتراض قید‌ها و محدودیت‌های نظریه مورد بررسی قرار می گیرد و از اصول علمی و نکات حقوقی پیروی می شود.

اعتراض به نظریه پزشکی قانونی در دادسرا

اعتراض به نظر پزشکی قانونی بعد از صدور حکم

چنانچه پس از اعلام نظریه پزشکی قانونی هیچ گونه اعتراضی در طی یک هفته صورت نگیرد، دادگاه اقدام به صدور حکم می کند. البته ممکن است پس از صدور حکم نادرست بودن نظریه پزشکی قانونی مشخص است. در این صورت باید دید که آیا حق اعتراض به نظر پزشکی قانونی بعد از صدور حکم برای طرفین دعوی محفوض است یا خیر. در صورتی که اعتراض به نتیجه پزشکی قانونی، در قالب یک لایحه ثبت شده باشد، مقبول نیست. زیرا مهلت یک هفته ای اعتراض به اتمام رسیده است.

در واقع در مهلت تعیین شده طبق قانون گذار، می توان نسبت به حکم  و رای مرجع قضایی و هر اعاده ای که برای طرفین دعوی وجود داشته باشد، اعتراض نمود و مراتب را به مرجع قضایی مربوطه اعلام نمود. در غیر این صورت مراتب ترتیب اثر داد نمی شود.

اعتراض به نظریه پزشکی قانونی در مرحله تجدیدنظر

منظور از تجدید نظر، زمانی است که بعد از صادر شدن رای از سمت دادگاه، درخواست تجدید نظر نسبت به حکم داشته باشیم. با این درخواست اعتراض به رای دادگاه مطرح می شود. تا 20 روز بعد از ابلاغ رای اولیه این اصل پیش می آید که همه آرای صادره از مراجع قضایی، غیرقابل تجدید نظر هستند. به جز مواردی که قانون این امکان را برای آن ها فراهم نموده است.

در مرحله تجدید نظر در پرونده، می توان در خصوص نظریه پزشکی قانونی اعلام شده با دلایلی موجه اعتراض نمود. سپس درخواست خود را مبنی بر اقدامات مجدد جهت بررسی به دادگاه اعلام کرد. البته این امر همان طور که گفته شد در رابطه با این موضوع ظرف مدت 20 روز پس از ابلاغ رای، جهت تجدید نظر خواهی از حکم صادر شده قابل قبول است.

در مواردی که در مرحله تجدیدنظر، رأی دادگاه بدوی نقض شود و دادگاه تجدیدنظر خود رسیدگی به پرونده را به عهده بگیرد، در صورتی که پرونده به پزشکی قانونی ارسال شود، پس از اعلام نظریه پزشکی قانونی و ابلاغ به طرفین هر یک از آن ها یک هفته فرصت دارند که اعتراض خود را نسبت به گواهی اعلام شده توسط پزشکی قانونی اعلام بفرمایند.

نحوه اعتراض به نظریه پزشکی قانونی

همان طور که بیان شد، اعتراض به گواهی و نظریه پزشکی قانونی در زمان یک هفته از ابلاغ آن به مراجع قضایی امکان پذیر است. بدین منظور برای این امر و ثبت آن در سیستم قضایی می بایست طبق مراحل قانونی صورت گیرد. با اعتراض و درخواست از دادگاه می توان درخواست مجدد بررسی پرونده را داشت. در ادامه مراحل نحوه اعتراض به نظریه پزشکی قانونی آورده شده است.

اعتراض به نظریه پزشکی قانونی از چه طریقی امکان پذیر است؟

فرد معترض به گواهی پزشکی قانونی می بایست جهت تنظیم نمونه متن لایحه اعتراض اقدام کند. یعنی این لایحه را در طی مهلت قانونی، که تنها یک هفته بعد از ابلاغ نظریه پزشکی قانونی است، جهت رسیدگی به پرونده ارسال کند. برای اعتراض به کارشناسی پزشکی قانونی، هریک از طرفین می بایست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام کند. بدین صورت که لایحه مورد نظر را به کمک وکیل دادگستری تنظیم نماید تا از طریق این دفاتر قضایی برای شعبه مورد نظر ارسال شود.

وکلای دادگستری جهت ثبت لایحه اعتراض می بایست به سایت عدل ایران مراجعه کرده و از این طریق اقدام به ثبت لایحه مورد نظر نمایند. به دنبال ثبت لایحه جدید اعتراض، طبق آیین نامه اجرایی کمیسیون های تخصصی پزشکی قانونی، موضوع مورد نظر در کمیسیون تخصصی پزشکی قانونی مورد نظر، مجددا پرونده مورد بررسی قرار گرفته تا نتیجه آن به مراجع قانونی قضایی اطلاع داده شود. پس از ثبت لایحه اعتراض به گواهی پزشکی قانونی، مطابق (آیین نامه اجرایی کمیسیون های تخصصی پزشکی)، موضوع، مجددا، در یکی از کمیسیون های تخصصی پزشکی قانونی، مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه، برای مرجع قضایی، ارسال می گردد.

کلام آخر

همان طور که می دانید هر نهاد و هر مجموعه ای دارای وظایف مشخص و تعریف شده ای می باشد. پزشکی قانونی به عنوان سازمانی وابسته به قوه قضائیه فعالیت می کند. این نهاد جهت کارشناسی در امور پزشکی که نیاز به بررسی های حقوقی دارد تعیین شده است. پزشکی قانونی ملزم به ارائه مستندات به مراجع قضایی در بررسی و تحقیق اموری است که در مورد پیشگیری از وقوع جرم وضع شده اند. در واقع گواهی پزشکی قانونی یکی از عوامل تاثیر گذار در پرونده ها به شمار می آید که در اجرای حکم اثر مستقیمی دارد.

اعتراض به این نظریه از مسائل است که طی ضوابط و شرایطی امکان آن وجود دارد که بتوان به این گواهی اعتراض نمود. بدین وسیله مجدد تمامی رویه پرونده مورد بازبینی و بررسی قرار می گیرد تا بتوان با ادله کافی نتیجه پرونده را به نفع خود تغییر داد.

از شما سپاس گزاریم که ما را در این مقاله همراهی کردید، سایت وکیل جو سعی بر این داشته که تا بتوانید با این موضوع که آیا امکان اعتراض به نظریه پزشکی قانونی وجود دارد؟ آشنا شوید. در صورت داشتن هرگونه سوال و انتقاد و پیشنهاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا