توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود؟⚡【سال1403】⚖️
مطالبه مهریه یکی از رایج ترین و مهم ترین دعاوی در دادگاه خانواده می باشد که در صورت پرداخت نشدن از طرف مرد حتی می تواند منجر به بازداشت وی شود. همه ما می دانیم که در قانون ایران مهریه حق زن بوده و دعاوی مربوط به نفقه و همچنین دعاوی طلاق پیچیدگی های خاص خود را دارند که افراد بدون آگاهی و کمک از یک فرد متخصص نمی توانند به موفقیت دست پیدا کنند. زوجه هر زمان که تمایل داشته باشد، اجازه دارد، مهریه خود را از زوج درخواست کند. از جمله دغدغه های گرفتن مهریه در این زمینه امتناع از پرداخت آن می باشد که گاهی اوقات مردان اموال خود را جهت پرداخت نکردن مهریه به دیگری انتقال می دهند. قانونگذار با توقیف نمودن اموال مهریه این موضوع را حل و فصل کرده است. در این مقاله قصد داریم در رابطه با این سوال که توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود؟ بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
چگونگی نحوه اجرا گذاشتن مهریه و توقیف اموال
در کل اجرا گذاشتن مهریه به چهار صورت انجام می پذیرد. برای اجرا گذاشتن و توقیف اموال افراد می توانند از طریق مراجع قانونی اقدام کنند. یکی از بهترین روش های اجرا گذاشتن مهریه بستگی به میزان آن و همچنین ثبت شدن یا نشدن مهریه در دفتر اسناد رسمی دارد. در ادامه برخی از موارد را لیست میذکنیم که به موجب آن میذتوانید از طریق مراجع قانونی به توقیف اموال و همچنین اجرا گذاشتن بپردازید:
1_ اجرا گذاشتن مهریه از طریق شورای حل اختلاف: زمانی که مبلغ مهریه شما از 20 میلیون تومان کمتر می باشد، زن می تواند برای اجرا گذاشتن مهریه خود و همچنین توقیف اموال مرد به شورای حل اختلاف شهر خود مراجعه کرده و اقدامات قانونی لازم در این زمینه را انجام دهد. به خاطر همین پیشنهاد می کنیم حتما در این خصوص با وکیل مهریه خوب و متخصص نیز به گفت و گو بپردازید.
2_ اجرا گذاشتن مهریه از طریق اداره ثبت: یکی از بهترین روش هایی که زن می تواند به مطالبه مهریه خود بپردازد، مراجعه به اداره ثبت اسناد و همچنین تقاضای بررسی و توقیف اموال می باشد؛ اما زمانی که مرد اموالی برای توقیف نداشته باشد، زن می تواند دادخواست خود را به دادگاه ارائه نماید. جالب است بدانید که در جهت اجرا گذاشتن مهریه از طریق اداره ثبت یک سری از شرایط لازم است که می توانیم به ثبت شدن عقد در سند رسمی، مطالبه مهریه حال و اقدام نکردن برای مطالبه مهریه از طریق دادگاه اشاره کنیم.
یکی از اولین شرط های توقیف اموال در اداره اصناف ثبت این است که میزان مهریه شما در سند رسمی به ثبت رسیده باشد. اگر عقد شما موقتی است و میزان مهریه نیز در ودیعه نامه یاد شده است، زن برای مطالبه آن باید به دادگاه خانواده مراجعه کند. دومین شرط نیز این است که مهریه موجل نباشد. یعنی یک زمان مشخصی برای پرداخت مهریه زن در نظر نگرفته باشند. سومین شروط توقیف اموال و به اجرا گذاشتن آن در اداره ثبت این است که زن قبل از تمام این ها مهریه خود را از طریق دادگاه درخواست نکرده باشد.
3_ به اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه: در رابطه با این سوال که توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود؟ باید بگوییم که روش سوم از طریق مراجعه به دادگاه می باشد که افراد با مراجعه به دادگاه و طی کردن مراحل قانونی آن می توانند به مطالبه مهریه خود بپردازند.
4_ دریافت مهریه از طریق دادگاه و اداره ثبت: شاید برایتان جالب باشد که بدانید زنان می توانند مقداری از مهریه خود را از طریق دادگاه و بخش دیگر مهری خود را از طریق اداره ثبت مطالبه کنند. برای این کار زن می تواند دادخواستی تنظیم کند که در آن بخشی از مهریه را از مرد مطالبه کند و بخش دیگر از مهریه خود را از طریق دادگاه دریافت نماید. اما اگر شما در وهله اول به دادگاه مراجعه کنید و بدون مشخص شدن نتیجه به اداره ثبت نیز بروید، امکان پذیر نخواهد بود. علاوه بر آن امکان به اجرا گذاشتن مهریه به طور همزمان هم در دادگاه و هم در اداره ثبت وجود ندارد.
لیست اموال قابل توقیف برای مطالبه مهریه
قبل از اینکه بدانید توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود؟ بهتر است که با لیست اموال قابل توقیف برای مهریه آشنا شوید. مطابق با روال جاری لیست اموال قابل توقیف شامل اموال منقول و غیر منقول از جمله آپارتمان، خانه های ویلایی، حقوق کارمندی، خودرو، سهام، زمین شهری و روستایی، بحث سپرده بانکی می باشد. البته با تشخیص مراجع قضایی خط تلفن نیز می تواند شامل این اموال گردد. مطابق با قانون روال جاری زوجه می تواند برای دریافت مهریه قانونی خود تمامی این اموال منقول و یا غیر منقول را توقیف نماید.
مطابق با ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی اگر برای دادگاه به اثبات برسد، اموالی که توقیف شده اند و جزو مستثنیات دین محسوب گشته اند، به طوری که استفاده از این اموال برای زندگی معمولی مرد الزامی است، امکان توقیف آن ها دیگر وجود نخواهد داشت و زمانی که این امر به اثبات برسد رفع توقیف می شود. اموالی که در صورت تشخیص و تایید مراجع قانونی جزو مستثنیات دین محسوب می گردد، می توانیم به خط تلفن، ودیعه و پیش پرداختی که زوج بابت عقد اجاره به موجر پرداخت می کند و مسکن مورد نیاز و ابزار کار زوج اشاره کنیم.
یک سری از اموال نیز غیر قابل توقیف هستند که می توانیم به کتاب ها و ابزارهای علمی و تحقیقاتی مرد، مواد قضایی موجود در منزل، اثاثیه منزل مرد و کسانی که تحت تکلف او هستند و همچنین منزل آپارتمانی که در آن سکونت دارد و به آن نیاز دارد اشاره کنیم.
مدت زمان توقیف اموال چقدر است؟
مدت زمان توقیف اموال برای مطالبه مهریه با نظر مراجع قضایی مشخص می شود. وقتی که زن برای دریافت و اجرایی کردن مهریه خود به اسناد رسمی مراجعه می کند، پس از اینکه به تشکیل پرونده از طریق سامانه ثنا پرداخت، مرد باید ظرف 10 روز مهریه همسر خود را پرداخت کند. اگر مرد در ظرف این 10 روز از پرداخت مهریه زوجه خود سر باز کند، سند اموال ثبتی او که دارای سند رسمی نیز هستند، به دستور مراجع قضایی تا زمان پرداخت مهریه توقیف می شود. حتی اگر مرد دارای دارایی و اموال قولنامه ای و سند ثبتی باشد، زن می تواند آن ها را به مراجع ثبتی معرفی کرده و پس از اثبات مالکیت آن ها را نیز توقیف کند.
پس از این که زوجه به توقیف اموال پرداخت، مرد فرصت دارد تا مستثنیات دین و اموال ضروری خود را که توقیف شده است را به دادگاه اثبات کند و اعتراض خود را به ثبت برساند. اگر مرد و زن هر دو کارمند باشند و هیچ گونه سند ثبتی برای توقیف وجود نداشته باشد، مطابق با ماده 96 قانون مدنی زوجه می تواند طبق شروط لازم، یک سوم یا یک چهارم از حقوق شوهر خود را تا زمان پرداخت مهریه توقیف کند.
حتی اگر مرد دارای یک سری از بدهی های مالی باشد. در وحله اول باید مهریه همسر خود را پرداخت کند. زمان این توقیف اموال تا زمانی که تکلیف مهریه روشن نشود، ادامه خواهد داشت. بنابراین ما نمی توانیم یک زمان مشخصی را برای توقیف اموال در نظر بگیریم. زمانی که مرد همچنان از پرداخت مهریه سر باز زند و نخواهد که مهریه همسر خود را پرداخت کند، با تشخیص مراجع قضایی تمامی اموال توقیف شده، به حراج گذاشته می شود، تا قانون به پرداخت مهریه زن بپردازد.
رفع توقیف اموال برای مهریه چیست؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید زوج می تواند در صورت اینکه به اموال توقیف شده نیاز ضروری دارد و این نیاز را نیز به دادگاه به اثبات برساند، به رفع توقیف اموال بپردازد و اموال توقیف شده خود را مجددا بازگرداند. البته رفع توقیف اموال زمانی میسر می شود که مرد مهریه زن را پرداخت نماید یا به دادگاه همان طور که اشاره کردیم، اعلام اعسار و ناتوانی بنماید. سپس دادگاه مهریه زن را قسط بندی می کند. در نظر داشته باشید که رفع توقیف اموال برای مطالبه مهریه مطابق با اموالی که به توقیف رسیده اند متفاوت است.
به عنوان مثال اگر بیشتر از یک خانه مرد برای پرداخت مهریه توقیف شود، مرد می تواند با استفاده از کارشناسان دادگستری خانه هایی که به توقیف رسیده اند را ارزش گذاری کرده و آن اموال و خانه هایی که قیمتشان بیشتر از مهریه زن می باشد و به توقیف رسیده اند را رفع توقیف نمایند. در وهله اول به جهت رفع توقیف، اموال و دارایی ها باید ارزش گذاری شوند. اگر اموال توقیف شده بیشتر از میزان مهریه زن است، مرد می تواند نسبت به آزاد کردن آن ها اقدام کند.
همچنین اگر جزو مستثنیات دین محسوب می شود، باز هم می تواند به رفع توقیف آن ها بپردازد. در غیر این صورت تمامی اموال توقیف شده تا زمانی که مرد مهریه خود را تمام و کمال به همسر خود پرداخت کند یا وضعیت پرداخت مهریه را برای دادگاه روشن سازی نماید، این اموال همچنان در توقیف باقی می ماند.
چگونگی توقیف ماشین برای مهریه
مطابق با قانون جدید که برای محکومیت های مالی در نظر گرفته شده است، توقیف ماشین برای مطالبه مهریه امکان پذیر است. زیرا جزو مستثنیات دین محسوب نمی گردد. به همین خاطر زوجه می تواند خودرو یا خودروهای همسر سابق خود را تا میزان مهریه مشخص شده، توقیف نماید. البته لازم است این نکته را نیز به حضورتان برسانیم، زمانی که استعلام سازمان ثبت از پلیس راهور به تایید رسید، توقیف خودرو زوج برای گرفتن مهریه امکان پذیر می باشد.
در پاسخ به این سوال که توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود؟ روش های متنوعی برای توقیف ماشین وجود دارد که افراد می توانند در وهله اول با کمک بهترین وکیل مهریه از طریق دادگاه اقدام نماید. زمانی که ماشین استعلام گرفته شد و پلیس راهور نیز مالکیت ماشین را تایید کرد، زوج جهت جلوگیری از نقل و انتقالات خودرو باید به مراجع قضایی و دادگاه ها مراجعه کند.
او باید درخواست صدور قرار تامین خاسته و صدور توقیف اموال غیر منقول مرد را ثبت کند تا دادگاه نیز در کوتاه ترین زمان ممکن سند خودرو را توقیف کند و امکان هر گونه نقل و انتقال را از میان بردارد. پس از این که رای دادگاه صادر شد، روند اجرای پرونده توسط اجرای ثبت همچنان ادامه خواهد داشت و پس از این که زوج از پرداخت مهریه خود امتناع کرد یا نتوانست به اثبات مستثنیات دین بپردازد، شرایط توقیف خودرو برای مهریه فراهم می گردد.
توقیف خانه برای مطالبه مهریه
توقیف خانه برای دریافت مهریه یک امری امکان پذیر است. به شرط این که خانه مربوطه از سند ثبتی که به اسم زوج برخوردار گردد. به بیان دیگر توقیف کردن منازل مسکونی جزو اموال بلامانع محسوب می گردد. البته در این باره باید بگوییم که اگر زوج بتواند در دادگاه اثبات کند که خانه مسکونی توقیف شده جزو مستثنیات دین محسوب می گرددف دادگاه پس از این که بررسی های لازم را در این زمینه به انجام رساند، حکم توقیف اموال را صادر می کند.
کلام آخر
توقیف کردن اموال برای مهریه زمانی به میان می آید که زن مهریه خود را از مرد مطالبه نماید و مرد نیز نسبت به پرداخت آن هیچ گونه اقدامی انجام ندهد. در این شرایط است که زن می تواند به دفتر ثبت ازدواج مراجعه کرده و پس از این که تاییدیه را از سازمان اسناد اخذ کرد، تشکیل پرونده دهد و 10 روز به مرد فرصت دهد تا به پرداخت مهریه بپردازد. در غیر این صورت تمامی اموال وی توقیف می شود. مطابق با قانون جاری زن می تواند به توقیف همه اموال منقول و غیر منقول مرد بپردازد. به همین خاطر بهتر است قبل از هر گونه اقدام و شروع دعاوی و مشکلات فراوان با یک وکیل مهریه خوب به مشورت بپردازید.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت وکیل برتر ایران سعی بر این داشته تا شما را با توقیف اموال برای مهریه چگونه انجام می شود؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد و انتقادی می توانید از طریق سایت با ما در ارتباط باشید.