مجله حقوقی

سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه + نحوه اجرای حکم❤️【سال1403】⚖️

یکی از شایع ترین پرونده هایی که در دادگاه های حقوقی و در حوزه املاک مطرح می شود مربوط به اختلافات میان موجر و مستاجر و درخواست مالک برای گرفتن حکم تخلیه است. رسیدگی به این موضوع دارای قواعد و قوانین پیچیده ای بوده و پیدا کردن سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه و نحوه اجرای حکم تنها از طریق کسب اطلاعات در این زمینه امکان پذیر خواهد بود که در ادامه این مبحث به بررسی موارد مهم و با اهمیت در ارتباط با این موضوع می پردازیم با ما همراه باشید.

حکم تخلیه به چه معنا است؟

معنای حکم تخلیه در لغت دستور خالی کردن یک ملک و خروج دسترسی متصرف از آن است  و فرایندی است که قانون برای پس گرفتن ملک تجاری و یا مسکونی از شخص متصرف صادر می کند. برای پیدا کردن سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه و نحوه اجرای حکم می توان از بهترین وکیل ملکی در تهران کمک گرفت.

به بیانی ساده در تعریف حکم تخلیه، دادخواستی است که توسط مالک یا مدیر املاک به منظور باز پس گیری ملک مورد اجاره به دادگاه یا مراجع قانونی ارائه می گردد. که این مرجع بعد از بررسی های لازم و در صورت وارد بودن این دادخواست سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه را صادر می کند و در مواردی با توجه به شرایط پرونده، با حضور نهادهای اجرایی، این حکم به صورت اجباری اجرا می گردد.

ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که مستاجران حق دفاع و اعتراض به حکم صادره را دارند و می توانند از حقوق قانونی خود در دادگاه در این زمینه دفاع کنند که البته توصیه می شود که مستاجر برای استفاده از خدمات حقوقی و کسب اطلاع از حقوق و تعهدات خود در مواجهه با این حکم با وکیل متخصص مشورت کند.

حکم تخلیه به چه معنا است؟

شرایط و عرف حکم تخلیه کدام است؟

اجازه درخواست برای صدور حکم تخلیه صرفا به این دلیل که فردی مالک قانونی یک ملک تجاری و یا مسکونی است وجود ندارد، بلکه قانونگذار تنها در صورت وجود شرایط خاص و قابل اثبات درخواست برای صدور این حکم را مجاز دانسته و با آن موافقت می کند. در ادامه به شرایط و عرف سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه می پردازیم:

  • عدم بازپرداخت پول پیش: بر اساس عرف جامعه مستاجر علاوه بر کرایه ماهیانه، مبلغی را به عنوان رهن و یا پول پیش به موجر پرداخت می کند. این مبلغ باید بعد از اتمام قرارداد توسط موجر به مستاجر برگردانده شود. در صورتی که موجر پول پیش مستاجر را پرداخت نکرده باشد نمی تواند برای درخواست تخلیه ملک اقدام کند در حقیقت سریع ترین راه برای گرفتن حکم تخلیه این است که موجر تعهد به پرداخت پول پیش نداشته باشد و برای درک بهتر این موضوع لازم است که بدانید عدم بازپرداخت رهن موجب تاخیر در درخواست حکم تخلیه می شود لذا اولین شرط لازم این است که موجر به مستاجر بدهکار نباشد.
  • بدهکار بودن مستاجر: شرط دیگر که مطابق قانون اقدام برای درخواست حکم تخلیه مجاز است زمانی است که مستاجر به موجر به دلیل عدم پرداخت کرایه ماهیانه و یا هر مورد دیگری بدهکار باشد.
  • خسارت به ملک: شرط دیگر که امکان سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه را به موجر می دهد وارد آمدن خسارت به ملک از جانب مستاجر و عدم پرداخت هزینه خسارات وارده است. در چنین شرایطی موجر می تواند ضمن شکایت از مستاجر و دریافت مبلغ معادل خسارت وارده حکم تخلیه را نیز دریافت نماید.
  • عدم رعایت مفاد قرارداد: اگر مستاجر به مفاد و بندهای قرارداد عمل ننماید موجر می تواند برای درخواست حکم تخلیه اقدام کرده و مراجع قضایی مربوطه نیز با این درخواست موافقت خواهند کرد.

سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه کدام است؟

در صورت وجود هرکدام از شرایطی که پیشتر به آن اشاره کردیم موجر می تواند برای دریافت حکم تخلیه فوری اقدام نماید؛ ولیکن علاوه بر شرایط فوق الذکر، موجر باید مقررات و اقدامات قانونی مربوط به این پروسه را نیز رعایت کند که در ادامه به شرح مراحل سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه می پردازیم:

  • تنظیم دادخواست: در اولین مرحله موجر یا وکیل او باید دادخواست مربوط به موضوع حکم تخلیه را تهیه و تنظیم نماید.

لازم است که بدانید تنظیم دادخواست برای صدور حکم تخلیه فوری ملزم به داشتن اطلاع کافی در مورد قوانین و مقررات حقوقی مربوطه است که اکثریت افراد از این دانش بهره مند نیستند. لذا در این زمینه از یک وکیل متخصص برای تنظیم دادخواست کمک بگیرید.

  • ثبت دادخواست: موجر باید در مرحله دوم جهت ثبت دادخواست به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و دادخواست خود را برای شورای حل اختلاف ارسال کند. بعداز ارجاع دادخواست به شورا و مورد قبول واقع شدن شرایط ذکر شده در آن؛ حکم تخلیه در مدت یک هفته صادر شده و مالک برای اجرای حکم به اجرای احکام شورا مراجعه نماید.

قابل ذکر است که شورا تنها یک بار و به مدت یک ماه در صورت درخواست مستاجر به او فرصت تخلیه ملک می دهد.

ذکر این نکته لازم است که برای ثبت دادخواست موجر باید در سامانه ثنا ثبت نام کند در غیر این صورت امکان ثبت دادخواست برای موجر و یا وکیل قانونی او وجود ندارد.

سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه کدام است؟

مدارک مورد نیاز برای طرح دعوی حکم تخلیه

موجر و یا مالک برای درخواست حکم تخلیه باید مدارک ذیل را در اختیار داشته و به پیوست دادخواست به دادگاه ارائه دهد:

  • قرارداد اجاره ملک: برای اثبات این موضوع که موجر حق قانونی استفاده از ملک را دارد لازم است که قرارداد اجاره با تاریخ و امضا هرکدام از طرفین (موجر و مستاجر) به مرجع قضایی ارائه گردد.
  • مکاتبات مربوط به اجاره ملک: هر گونه مکاتبه ای اعم از ایمیل و پیامک که میان طرفین صورت گرفته، به گونه ای که نمایانگر رابطه میان دو طرف باشد نیز جزو مدارک مورد نیاز برای طرح دعوای حکم تخلیه به شمار می آید.
  • رسیدگی های قبلی: در صورتی که در گذاشته مشکلاتی میان مالک و موجر ایجاد شده و برای حل و فصل به دادگاه مراجعه کرده اند؛ لازم است که کلیه مدارک مربوط به این رسیدگی ها و رای و تصمیم گیری دادگاه قبلی نیز پیوست دادخواست باشد.
  • مدارک مالکیت: مالک به عنوان خواهان دعوا باید سند قانونی ملک را نیز به عنوان مدرک به دادگاه ارائه دهد.

مطلب پیشنهادی: بهترین وکیل ملکی در تهران

قوانین مربوط به تخلیه ملک کدامند؟

قانون اجاره مسکن و آیین دادرسی مدنی به مقررات تخلیه مستاجران از ملک اشاره دارد که در ادامه به برخی از مهم ترین این قوانین در خصوص سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه اشاره می کنیم:

  • شرایط تخلیه: پیشتر به شرایط مربوط به تخلیه ملک اشاره کردیم که شامل مواردی از قبیل عدم پرداخت اجاره، نقض قوانین مربوط به ساختمان، نقض شرایط قرارداد اجاره و غیره می شود.
  • اطلاع رسانی به مستاجر: قبل از این که حکم تخلیه صادر شود مالک و یا مدیر املاک موظف است در این زمینه به مستاجر اطلاع رسانی کند تا زمان کافی برای حل و رفع مشکلات ایجاد شده را داشته باشد و شرایط تصحیح وضعیت را فراهم آورد.
  • روند دادرسی: در صورتی که بعداز اطلاع رسانی به مستاجر توسط مالک، میان آنان توافق ایجاد نشود مالک می تواند دادخواست خود را ثبت و روند آن را در جهت صدور حکم تخلیه رسیدگی کند.
  • اجرای حکم: بعد از صدور حکم تخلیه، نهادهای اجرایی که مسئول اجرای حکم مربوطه هستند اقدامات لازم برای خارج نمودن مستاجر از ملک را انجام می دهند.

با توجه به این که روند حقوقی مربوط به این دادخواست از پیچیدگی زیادی برخوردار است توصیه می کنیم برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل در این زمینه حتما با وکیل و یا مشاور حقوقی مشورت کنید و راهنمایی های لازم را برای احقاق حقوق خود دریافت نمایید.

 نحوه اجرای حکم تخلیه به چه صورت است؟

بعد از اتمام ثبت دادخواست و ارائه آن به دادگاه یا شورای حل اختلاف، مدارک مورد نظر بررسی شده و در صورت وجود شرایط لازم، قاضی حکم تخلیه را صادر کرده و به مالک و مستاجر ابلاغ می گردد. مرجع صادر کننده حکم مدت زمانی مصادف با سه روز را برای تخلیه ملک تعیین می کند که مستاجر موظف است در طی این مدت زمان اموال خود را از آن ملک خارج نماید یا به عبارتی دیگر ملک را تخلیه کند.

لذا مالک و یا مدیر املاک بایستی به موارد فوق الذکر به عنوان مراحل اخذ حکم تخلیه توجه لازم را داشته باشند. البته قابل ذکر است که مستاجر می تواند از مرجع صادر کننده حکم درخواست مدت زمان بیشتری برای تخلیه را داشته باشد که در حالت معمول دادگاه با این  درخواست ها موافقت می کند و مدت زمان بیشتری را برای تخلیه اعلام می کند.

اگر مستاجر بعد از مدت زمان تعیین شده برای تخلیه ملک اقدام نکند نیروهای انتظامی موظف به اجرای حکم می شوند.

اهمیت مراجعه به وکیل برای حکم تخلیه

برای پیدا کردن سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه می توانید به وکیل متخصص املاک مراجعه کنید زیرا این وکلا از اطلاعات و دانش حقوقی کافی در این حوزه برخوردار بوده و نتیجه دادگاه به نفع شما به اتمام می رسد. وکیل ملکی تجربه و آشنایی کاملی با رویه و قوانین مربوط به دستور تخلیه در مراجع دارد و در کوتاه ترین زمان حکم تخلیه برای خروج متصرف را دریافت می کند.

وکیل متخصص می تواند با تکیه بر تخصص و دانش خود در فرایند حقوقی دریافت حکم تخلیه بسیار مفید بوده و با حضور در دادگاه و ارائه مدارک و مستندات قابل اثبات از حقوق و مصالح شما به بهترین نحو ممکن دفاع کند. وکیل می تواند با ارائه راه حل های قانونی بر اساس شرایط و موقعیت موکل در ایجاد آرامش روحی و حس اطمینان از دریافت نتیجه موفق به او کمک کند و مانع از تضییع حقوق در این پروسه قانونی شود.

زمانی که مالک مدارک مورد نیاز را به پیوست دادخواست به شورای حل اختلاف تقدیم می کند جلسه دادرسی تعیین می گردد و بعد از پشت سر  گذاشتن پروسه ای خاص، حکم تخلیه صادر می شود که اگر طی نمودن این مراحل توسط وکیل انجام گیرد حکم تخلیه نهایتا ظرف مدت یک ماه صادر می شود.

رسیدگی و صدور حکم تخلیه در صلاحیت چه مراجعی است؟

پرونده های تخلیه بر اساس مورد و نوع تخلیه در یکی از مراجع ذیل مطرح و رسیدگی می شوند:

  • شورای حل اختلاف: دعاوی تخلیه برای املاک بدون وجود حق کسب و پیشه و سرقفلی در شورای حل اختلاف مورد بررسی و رسیدگی قرار می گیرند. قابل ذکر است که این دعاوی کلیه اماکن مسکونی و تجاری با شرایط فوق الذکر را شامل می شود.
  • دادگاه عمومی حقوقی: سایر دعاوی تخلیه مربوط به مکان و همچنین مواردی که اجور معوقه و ایام اجرت المثل با مبلغی بیش از 20 میلیون تومان بسته به موضوع خواسته را شامل شود در دادگاه عمومی حقوقی شهر و یا محلی که ملک در آن واقع شده مطرح و رسیدگی می شود.

قابل ذکر است که کلیه مراحل مربوط به طرح دادخواست و ثبت آن در هر دوی این مراجع مشابه بوده و مطابق با آنچه که پیشتر در این مقاله به صورت دقیق شرح داده شد، انجام می گیرد.

رسیدگی و صدور حکم تخلیه در صلاحیت چه مراجعی است؟

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم که سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه را در اختیار شما قرار دهیم. لذا با توجه به موارد فوق الذکر اکنون می توانید راهکار مناسب برای گرفتن حکم تخلیه را مطابق با قوانین و مقررات حقوقی در مسیر صحیح انجام دهید.

گرفتن حکم تخلیه ار طریق دادگاه و یا شورای حل اختلاف بایستی مطابق با شرایط و بر اساس قوانین مربوطه پیگیری شود و بعد از بررسی های لازم و طی نمودن مراحل این پرونده، در صورت موافق مراجع قضایی حکم تخلیه صادر می شود و مستاجر باید در مدت زمان تعیین شده ملک را تخلیه و به مالک تحویل دهد.

از این که برای کسب اطلاعات حقوقی سایت وکیل جو را انتخاب کرده اید از شما سپاس گزاریم، برای پاسخ سوالات حقوقی خود از طریق کامنت با ما در ارتباط باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

رقیه فتاحی

رقیه فتاحی هستم، چندین سال سابقه نویسندگی و تولید محتوا در حوزه مسائل حقوقی را دارم و اکنون نیز با سایت وکیل جو همکاری دارم. هدف من ارائه محتوای کاربردی در زمینه های مختلف حقوقی برای شما دوستان عزیز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا