مجله حقوقی

حکم تخلیه مستأجر چقدر طول می کشد؟⚡️【سال1403】⚖️

توافق نامه تخلیه قراردادی است که به عنوان قانونی اساسی در مسائل مربوط به اموال مسکونی شناخته می شود. عدم توجه به این موضوع می تواند مشکلات بسیار زیادی برای مالک ایجاد کند؛ چرا که مستأجر به تعهدات خود مبنی بر اجاره واحد مسکونی عمل نمی کند. موجر به دلایلی همچون عدم پرداخت اجاره بها، استفاده از ملک در موارد نامشروع و غیرقانونی و انتقال ملک به افراد دیگر توسط مستأجر می تواند اقدام به دریافت حکم تخلیه نماید. حکم تخلیه مستأجر یک ماه زمان می‌برد و مستأجر 20 روز برای اعتراض به حکم و 10 روز جهت تخلیه زمان دارد. برای صدور حکم بایستی مدارک مهمی را ارائه نمایید که شامل سند مالکیت، مدارک هویتی و قرارداد اجاره می شوند. در ادامه این مطلب به بررسی جامع تر مراحل، مدارک و قوانین دریافت حکم تخلیه خواهیم پرداخت. پیشنهاد داریم؛ با ما همراه باشید.

حکم تخلیه مستأجر چیست؟

بر اساس قانون روابط مستأجر و موجر، در حالتی می توان حکم تخلیه دریافت کرد که مستأجر پس از پایان یافتن موعد قرارداد اقدام به تخلیه ملک نکند. این حالت برای قراردادهای بعد از سال 1376 صدق می کند و با نام تخلیه فوری نیز شناخته می شود. ماده 3 از قانون مستأجر و موجر به بررسی دقیق تر تخلیه فوری می پردازد. بر اساس این ماده قانونی، موجر یا وکیل قانونی او می توانند پس از اتمام انقضای مدت اجاره درخواست حکم تخلیه فوری نمایند. برای این امر موجر بایستی تقاضای تخلیه را همراه با سند رسمی یا سند عادی به مراجع قضایی تقدیم کند تا بررسی های لازم توسط ضابطین قوه قضاییه صورت پذیرد.

اهمیت توافق نامه برای تخلیه ملک

از توافق نامه تخلیه به عنوان سند و قراردادی یاد می گردد که میان مستأجر و مالک تنظیم می شود. در این قرارداد تمامی حقوق طرفین تعیین می گردد و توجه به شرایط و حقوق قید شده از مهم ترین وظایف مالک و مستأجر است. توافق نامه تخلیه از این جهت اهمیت دارد که می تواند مانع از ایجاد اختلاف و دعوا میان طرفین شود. علاوه بر این؛ مالک و مستأجر می توانند به موجب تنظیم توافق نامه تخلیه برنامه ریزی های دقیق تری را در راستای تخلیه و بازگشت به ملک انجام دهند.

تنظیم توافق نامه تخلیه مزایای قابل توجهی دارد که نباید به سادگی از کنار آن ها عبور کرد. توافق نامه ها دربردارنده اطلاعات جامع و شفافی هستند که می توانند جزئیات بسیار مهمی را درباره حقوق صاحب ملک، شرایط تخلیه و تعهدات مستأجر ارائه نمایند. به این ترتیب می توان از افزایش مشکلات احتمالی جلوگیری کرده و موفق به اخذ تصمیمات درست درباره تخلیه و بازگشت ملک شد.

اهمیت توافق نامه ها برای تخلیه ملک

دلایل قابل استناد برای دریافت حکم تخلیه

بنا به دلایل خاصی موجر می تواند تقاضای دریافت حکم تخلیه مستأجر نماید. موارد زیر از جمله دلایل قابل استنادی هستند که به واسطه آن ها می توان موفق به ارائه درخواست حکم تخلیه شد:

  • پایان یافتن زمان اجاره: ذکر مدت قرارداد یکی از مهم ترین شرایط قراردادهای اجاره است که با مطالعه ماده 3 از قانون روابط موجر و مستأجر نیز می توان به اهمیت آن پی برد. با توجه به این قانون در صورت اتمام مدت اجاره، موجر می تواند درخواست های خود مبنی بر دریافت حکم تخلیه را ارائه نماید.
  • پرداخت نکردن اجاره بها: در صورتی که مستأجر تا 3 ماه اقدام به پرداخت اجاره بها نکند؛ مالک می تواند حکم تخلیه بدهد. برای این امر بایستی موجر به شورای حل اختلاف مراجعه کرده و اسناد عدم پرداخت اجاره را ارائه نماید. در چنین شرایطی مستأجر 10 روز مهلت دارد تا اجاره بها را پرداخت کند. اگر پس از 10 روز مستاجر اجاره بها را پرداخت نکند موجر می تواند حکم تخلیه را از طریق شورای حل اختلاف دریافت کند.
  • انتقال ملک به غیر: سومین دلیلی که می توان برای دریافت حکم تخلیه مستأجر به آن استناد کرد انتقال ملک به غیر است. در صورتی که مستأجر ملک را بدون اجازه موجر به فرد دیگری انتقال دهد می توان درخواست حکم تخلیه کرد.
  • استفاده از ملک برای فعالیت های غیر مشروع: در صورتی که مستأجر از ملک برای موارد غیرقانونی و نامشروع همچون استعمال مواد مخدر، قمارخانه و یا توزیع مواد مخدر استفاده کند باید مجازات شود. در این شرایط مالک می تواند به واسطه شورای حل اختلاف دادخواست تخلیه ملک را مطرح سازد.

شرایط دریافت حکم تخلیه مستأجر

برای دریافت حکم تخلیه بایستی شرایط خاصی را در قرارداد قید کنید تا بتوان در صورت لزوم درخواست های لازم را ارائه داد. شرایط اخذ حکم شامل موارد زیر می شوند:

  • هنگام عقد قرارداد باید دو نفر عاقل و بالغ به عنوان شاهد قرارداد را امضاء کنند.
  • انقضای برگه قرارداد به پایان رسیده باشد.
  • اجاره نامه بایستی دو نسخه داشته باشد تا به این طریق از هرگونه جعل و یا افزودن به قرارداد جلوگیری گردد.

شرایط دریافت حکم تخلیه مستأجر

دستور تخلیه چه تفاوتی با حکم تخلیه دارد؟

در این بخش قصد داریم تا به بررسی تفاوت های حکم تخلیه و دستور تخلیه بپردازیم. این دو موضوع از جهات مختلفی با یک دیگر تفاوت دارند که مهم ترین آن ها شامل نوع اجاره نامه، مرجع صدور، نحوه اجرا، امکان اعتراض، زمان اجرایی شدن، مهلت اجرا و مهلت اعتراض می شوند. توجه داشته باشید که در صورت صدور دستور تخلیه، مستأجر باید فوری ملک را تحول دهد. این دستور تنها برای اجاره نامه هایی صادر می گردد که بعد از سال 1376 تنظیم شده اند و عادی هستند. علاوه بر این دریافت دستور تخلیه نیازی به طی کردن مراحل اداری پیچیده ندارد و بدون بررسی کارشناسی می توان دستور را گرفت.

دستور تخلیه و حکم تخلیه مستأجر از نظر مهلت اجرا نیز متفاوت هستند. اگر موجر موفق به دریافت دستور تخلیه شود، مستأجر مهلت و زمانی برای اعتراض و تخلیه نخواهد داشت. در مقابل، حکم تخلیه دارای 20 روز مهلت برای اعتراض و 10 روز برای تخلیه است. حکم تخلیه احکام بسیار مهمی دارد که باید به آن ها توجه داشته باشید. توصیه داریم اگر در این زمینه دانش حقوقی خاصی ندارید حتماً از یک مشاور قانونی کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره می توانید با کارشناسان سایت وکیل جو مشورت کنید.

مراحل دریافت حکم تخلیه

در صورتی که شرایط نام برده شده در بخش های قبل وجود داشته باشد می توان اقدامات لازم را برای گرفتن حکم تخلیه مستأجر انجام داد. دریافت حکم قوانین و مقررات خاص خود را دارد و این راستا بایستی مراحل بسیار مهمی را طی کنید. به طور کلی مراحل گرفتن حکم تخلیه به صورت زیر هستند:

  1. تنظیم درخواست: در مرحله اول موجر باید درخواست خود را به صورت قانونی تنظیم کند. این درخواست را شخص موجر یا وکیل قانونی او می توانند تنظیم نمایند.
  2. ثبت درخواست: پس از تنظیم درخواست نوبت به ثبت آن می رسد. توجه داشته باشید که برای ثبت درخواست ابتدا باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده و کلمه عبور و نام کاربری اختصاصی خود را دریافت کنید. در این مرحله بایستی از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی درخواست حکم تخلیه مستأجر را ثبت کنید تا در نهایت برای شورای حل اختلاف ارسال شود.
  3. دریافت حکم تخلیه: در این مرحله بررسی های لازم توسط شورا صورت می پذیرد. در صورتی که شرایط موردنیاز برای صدور حکم محرز گردد، طی یک هفته حکم صادر خواهد شد.

مراحل دریافت حکم تخلیه

حکم تخلیه مستأجر چقدر طول می کشد؟

در راستای مدت زمان حکم تخلیه برای مستأجر لازم است بدانید، حداقل یک ماه مستأجر مهلت دارد تا ملک را تخلیه کند. زمان تعیین شده تنها برای اعتراض و تخلیه است و زمان دیگری نیز به بررسی دادگاه اختصاص داده می شود.

مدارک موردنیاز برای صدور حکم تخلیه

مالکین برای دریافت حکم تخلیه باید مدارک مهمی را به شورای حل اختلاف و یا دادگاه ارائه دهند. صدور این حکم مستلزم تحویل مدارک است؛ در غیر این صورت مراجع قضایی به درخواست شما رسیدگی نخواهند کرد. مدارک موردنیاز برای صدور حکم عبارتند از:

  1. سند مالکیت
  2. قرارداد اجاره
  3. برگه دادخواست به تعداد طرفین و یک عدد برگه اضافی
  4. مدارک هویتی مالک

تفاوت اسناد رسمی و عادی

قراردادهایی که در حال حاضر تنظیم می شوند به دو حالت رسمی و عادی هستند. همان گونه که از نام قراردادهای رسمی پیداست توسط دفاتر اسناد رسمی تنظیم می گردد و بایستی طرفین قرارداد آن را امضاء کنند. در قراردادهای عادی برگه قرارداد به صورت دستی و یا در بنگاه های معاملات ملکی تنظیم می شود. مهم ترین تفاوت قراردادهای رسمی و عادی برای گرفتن حکم تخلیه مستأجر در مکان آن ها است. اگر قرارداد به صورت رسمی تنظیم شده باشد، موجر می تواند برای دریافت حکم تخلیه به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه کند. در قراردادهای عادی بایستی اقدامات لازم از طریق دادگاه یا شورای حل اختلاف صورت پذیرند.

تفاوت اسناد رسمی و عادی

شرایط صدور حکم تخلیه توسط اداره ثبت اسناد و املاک

برای صدور حکم تخلیه از طریق ادارات ثبت اسناد و املاک لازم است موجر پس از مراجعه فرم اجرائیه در دریافت و تکمیل کند. در مرحله بعد باید فرم تکمیل شده به دفترخانه ای که قرارداد را تنظیم نموده است تحویل داده شود. پس از تحویل فرم دفترخانه موظف است برگه اجرائیه را صادر نماید. توجه داشته باشید که برگه اجرائیه سه نسخه دارد و طی 24 ساعت به اداره ثبت اسناد و املاک ارسال می شود.

پس از دریافت برگه اجرائیه توسط اداره اجرا، این نهاد باید در سریع ترین زمان ممکن اقدامات لازم مبنی بر تشکیل پرونده و صدور ابلاغیه را انجام دهد. در گام بعد ابلاغیه صادر شده به مأمور اجرا تحویل داده می شود و وی بایستی ظرف 48 ساعت حکم تخلیه را به مستأجر تحویل دهد.

شرایط دریافت حکم تخلیه در شورای حل اختلاف

اگر قصد دریافت حکم از طریق شورای حل اختلاف را دارید باید به این نهاد قضایی مراجعه کرده و درخواست خود را مطرح نمایید. پس از طرح دعوا، مالک باید مدارک موردنیاز را ارائه نماید تا شورا بررسی های لازم را آغاز کند. شورای حل اختلاف پس از انجام بررسی های لازم حکم را صادر کرده و به مستأجر ابلاغ می کند. اگر مستأجر طی مدت زمان تعیین شده اقدام به تخلیه ملک نکند مأمورین کلانتری ملک را تخلیه خواهند کرد.

مشکلات ناشی از تأخیر در حکم تخلیه مستأجر

هرگونه تأخیر در صدور حکم تخلیه مستأجر می تواند مشکلات متعددی را ایجاد کند. این مشکلات به شرح زیر هستند:

  • نزاع و عدم تسویه میان طرفین: به عنوان اولین مشکل لازم است به نزاع و عدم تسویه میان طرفین اشاره ای داشته باشیم. تأخیرات این چنینی مانع از استفاده مالک از واحد مسکونی می شوند؛ در حالی که مستأجر به حقوق خود دست می یابد. ادامه یافتن این موضوع قطعا اختلافات و نزاع های فراوانی را میان مالک و مستأجر ایجاد می کند و حتی فرایند تسویه را نیز به تأخیر خواهد انداخت.
  • بروز ضرر مالی برای موجر: بروز ضررهای مالی یکی دیگر از مشکلات تأخیر در صدور حکم تخلیه است. اجاره نوعی درآمد برای صاحب ملک به شمار می رود و عدم پرداخت آن ضرر فراوانی را به وی تحمیل می سازد. علاوه بر این در برخی موارد پرداخت هزینه های قانونی جهت دریافت حقوق و حل و فصل نمودن اختلافات نیز بر عهده مالک است.
  • تأثیر منفی بر دیگر مستأجران: در صورتی که یک مستاجر ملک را در زمان مناسب تخلیه نکند، اجرای قراردادهای مربوط به اجاره های دیگر نیز با تأخیر مواجه می گردد. این موضوع زمینه های بروز نارضایتی در مستأجران دیگر را فراهم می سازد و دسترسی به مسکن را نیز کاهش می دهد.

کلام آخر

با توجه به مطالبی که بیان شد می توان به این نتیجه دست یافت که حکم تخلیه مستأجر یک ماه زمان می‌برد. بر این اساس مستأجر 20 روز برای اعتراض و 10 روز برای تخلیه مهلت دارد. دریافت حکم تخلیه مراحل خاصی دارد که شامل تنظیم درخواست، ثبت درخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و صدور حکم می شوند. برای دریافت این حکم باید مدارک بسیار مهمی مانند مدارک هویتی، سند مالکیت، قرارداد اجاره و… ارائه گردند. توجه داشته باشید که نوع قرارداد می تواند مکان صدور حکم را تغییر دهد. برای گرفتن حکم تخلیه قراردادهایی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده اند باید به اداره اجرا اسناد و املاک مراجعه کنید. اگر یک قرارداد به صورت عادی و در دفاتر املاک تنظیم گردد برای دریافت حکم بایستی از طریق شورای حل اختلاف و دادگاه اقدام نمایید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که تا انتهای این مطلب ما را همراهی کردید. امیدواریم که راهگشا و مفید باشند. در صورت وجود هرگونه پرسش، پیشنهاد و انتقاد می توانید با کارشناسان ما در سایت وکیل جو ارتباط برقرار کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

رقیه فتاحی

رقیه فتاحی هستم، چندین سال سابقه نویسندگی و تولید محتوا در حوزه مسائل حقوقی را دارم و اکنون نیز با سایت وکیل جو همکاری دارم. هدف من ارائه محتوای کاربردی در زمینه های مختلف حقوقی برای شما دوستان عزیز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا