چگونه از چت واتساپ شکایت کنیم؟⭐【سال1403】⚖️
بسیاری از افراد از چت واتساپ در جهت ایجاد مزاحمت، جر و بحث، دعواهای خانوادگی استفاده می کنند. این مزاحمت ها علاوه بر این که موجب آسیب روحی به افراد می شود، جرم محسوب شده و در محاکم قضایی مرتبط با جرایم رایانه ای رسیدگی و با مجرم برخورد قانونی می شود؛ به این منظور ما در این مقاله به نحوه فرآیند رسیدگی به شکایت از چت واتساپ می پردازیم و نوع مجازات کیفری که قانون گذار برای این جرم تعیین کرده است را ذکر خواهیم کرد.
نحوه شکایت از چت واتساپ
امروزه واتساپ به عنوان پیام رسانی که مورد استفاده افراد برای ارتباطات صوتی یا متنی به کار می رود، مشکلات و معضلاتی را نیز با خود به همراه آورده است. جرایم رایانه ای به خصوص مزاحمت ها از طریق چت واتساپ به قدری گسترش یافته است که قانون گذار، دادسرای ویژه ای را برای رسیدگی به جرایم رایانه ای در نظر گرفته است، در پیام رسان واتساپ اگر اقدام مجرمانه ای نظیر تهمت، افترا و توهین صورت گیرد، در صورت وجود 2 شاهد که چت را مشاهده کرده اند، می توان جرم متهم را ثابت کرد.
بنابراین مجرم حتی در صورت پاک کردن چت به جزای اعمال خود می رسد. برخی افراد و آشنایان با کلمات توهین آمیز و گاهی با تهدید، افترا و پیام های آزاردهنده موجب مزاحمت برای دیگران می شوند، شاید آن ها تصور کنند، بتوان با بلاک کردن شماره تلفن فرد مزاحم یا پاک کردن حساب کاربری او از مزاحمت های واتساپی او رها شد، اما ممکن است، او با حساب کاربری دیگری دوباره به پیام ها و ارسال فیلم های آزار دهنده برای شما ادامه دهد؛ بنابراین بهترین راه مقابله با این مزاحمت، شکایت از فرد مورد نظر می باشد.
طبق قانون مجازات اسلامی، این افراد به حبس محکوم می شوند و مزاحمت آن ها از نوع جرایم کیفری می باشد؛ بنابراین باید تمامی متن ها، عکس ها و فایل های صوتی شخص مزاحم را ذخیره کردید و سپس به محاکم قضایی شکایت کنید؛ همچنین بهتر است ثبت شکایت را در زمان بروز مزاحمت انجام دهید تا او حساب کاربری خود را پاک نکند؛ از طرفی از پیام های او اسکرین شات بگیرید؛ زیرا سرور برنامه های واتساپ در خارج از کشور است و بازایابی پیام های ارسالی فرد مزاحم، در صورتی که آن ها را پاک کند، امکان پذیر نیست.
پروسه شکایت از واتساپ به چه صورت است؟
هر کسی که با استفاده از اینترنت و پیام رسان ها برای دیگران مزاحمت ایجاد کند، طبق قانون مجازات اسلامی به حبس 15 روز تا 3 ماه محکوم می شود یا به پرداخت جریمه نقدی محکوم می شود؛ بنابراین شاکی باید دادخواست خود را مبنی بر پیگیری این جرم به دادسرای جرایم رایانه ای ارسال کند؛ برای ثبت شکایت باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه مراجعه و شکواییه ای تنظیم کند و در آن به شرح مزاحمت ها و تهدیدهایی که شده است، بپردازد و آن را به دادخواست خود ضمیمه کند.
این شکواییه و دادخواست به دادسرای ویژه جرایم رایانه ای ارسال می شود و سپس پلیس فتا به ردیابی اکانت و مشخصات مزاحم می پردازد و نتیجه را به دادسرا ارسال می کند تا پیگیری های لازم انجام شود و مجازات فرد مزاحم تعیین شود. سوالی که مطرح می شود؛ این است که آیا امکان شکایت از پیام حذف شده مزاحم وجود دارد؟ در پاسخ باید گفت چون سرورهای نرم افزار واتساپ در ایران نیست.
اگر فرد مزاحم حساب کاربری خود را پاک کند، ردیابی آن توسط پلیس فتا و تعیین این که حساب کاربری به چه شخصی تعلق دارد، امکان پذیر نیست؛ بنابراین همیشه باید از چت واتساپ شخص مزاحم به عنوان یک مدرک استفاده کرد و با اسکرین شات گرفتن از آن ها و ذخیره آن ها در فایل مناسب، با مدرک کافی به طرح شکایت و تشکیل پرونده پرداخت؛ زیرا در صورت پاک شدن حساب کاربری توسط فرد مزاحم، اثبات مزاحمت و توهین های او برای افراد بسیار مشکل خواهد بود.
مجازات کیفری مزاحمت از طریق چت واتساپ
هنگامی که شخص برای درخواست پیگیری جرم مزاحمت با چت واتساپ اقدام می کند، برای این که شکایت او مورد قبول واقع شود باید گوشی همراه یا لپ تاپی را که حاوی متن پیام فرد مزاحم است را به دادسرا تحویل دهد؛ همان طور که بیان شد، اگر شخصی از طریق اینترنت و دستگاه های مخابراتی مرتکب مزاحمت و تشویش برای دیگران شود، مرتکب جرم شده و در صورت شکایت شاکی تحت تعقیب قرار می گیرد و در دادگاه کیفری به حبس محکوم می شود.
این حبس در قانون که از نوع تعزیری است، مجازات آن به نصف کاهش یافته است و در شمار جرم های قابل گذشت قرار گرفته است و فرد به حبس از 15 روز تا 3 ماه محکوم می شود. ولی اگر شاکی گذشت کند، امکان توقف دادرسی و مجازات متهم فراهم می شود، در واقع به محض این که شاکی از شکایت خود منصرف شود؛ دادگاه هم دادرسی را متوقف می کند و فرد مجازات نخواهد شد، اگر چه پیگیری حساب های کاربری حذف شده توسط پلیس فتا امکان پذیر نیست، اما نقش پلیس فتا در این زمینه بسیار اساسی می باشد.
وقتی حساب کاربری در واتساپ حذف شود، اطلاعات آن کاربر در سرور های واتساپ پاک می شود و شرکت واتساپ طبق روند کاری خود ادعا می کند که این اطلاعات پس از یک دوره زمانی مشخص کاملا حذف شده و بازیابی آن امکان پذیر نیست، اما اگر پلیس فتا نیاز به اطلاعاتی در مورد تحقیقات جنایی داشته باشد، می تواند با دستور قضایی از واتساپ درخواست کند که اطلاعات مورد نظر را در اختیار او بگذارد، به شرطی که اطلاعات هنوز روی سرورها باقی مانده باشد.
میزان هزینه و زمان پیگیری شکایت از چت واتساپ
مزاحمت های واتساپی از جرایم رایانه ای محسوب می شود و تابع قوانین و مجازات جرایم رایانه ای می باشد؛ البته شامل مجازات، افرادی که در امور سمعی و بصری مزاحمت ایجاد می کنند، نیز قرار می گیرد؛ بنابراین پلیس فتا بعد از شناسایی و دستگیری مجرمین مزاحمت های واتساپی آن ها را به دادسراهای جرایم رایانه ای تحویل می دهد و برای اثبات جرم این افراد، به مدارک و ادله دیجیتالی نیاز دارد و شکواییه و دادخواست شاکی به تنهایی برای محاکم قضایی و پلیس فتا مدرک محسوب نمی شود.
پلیس فتا، مسئول تامین نظم و امنیت افراد در فضای مجازی است؛ بنابراین کارشناسان اداره تشخیص و پیشگیری پلیس فتا با رصد سایت های مختلف، کانال ها و وبلاگ ها به بررسی اعمال مجرمانه در این فضا می پردازد؛ البته، پلیس فتا به حریم خصوصی افراد احترام می گذارد و ایمیل ها و چت های خصوصی را هرگز رصد نمی کند، تنها در صورت شکایت مزاحمت های واتساپی آن ها را بررسی می کند؛ از طرفی شاکی باید مجوز قضایی را دریافت کند تا پلیس فتا مشغول به رصد، چت ها و فیلم ها شود.
اما با توجه به حجم بالای پرونده ها در مورد مزاحمت های مرتبط با چت واتساپ، زمان دقیقی را نمی توان برای شرح دادخواست، طرح شکایت و پایان دادرسی و تحقیقات پلیس فتا تعیین کرد و کاملا به موضوع شکایت، ادله کافی آن و حجم کاری مراجع قضایی در آن بازه زمانی بستگی دارد؛ همچنین هزینه دادرسی مربوط به مرحله ثبت شکایت، صدور رای، هزینه های مرحله اجرای حکم و حق الوکاله وکیل، هزینه های ثبت شکواییه و کارشناسی برحسب موضوع شکایت متفاوت است و هر ساله توسط سازمان برنامه و بودجه تعیین می شود.
اهمیت مشاوره با وکیل جرایم رایانه ای در زمان شکایت
مشاوره با بهترین وکیل کیفری در ایران متخصص در جرایم رایانه ای هنگام تهیه شکواییه و دادخواست، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا او با تجربه ای که در پرونده های مشابه دارد و با آگاهی از قوانین کیفری و رویه های قضایی در دادرسی جرایم سایبری، می تواند با پیگیری مستمر پرونده، به تسریع فرآیند دادرسی کمک کند. او تمام تلاش خود را برای حفظ حقوق موکلش با طرح دقیق اتهام، تنظیم شکواییه مناسب و دادخواست قوی انجام می دهد.
گاهی اوقات اگر شکایت به اشتباه طرح شود، پرونده در مسیر نادرست قرار می گیرد و مسیر دادرسی طولانی می شود که موجب هدر رفت زمان و هزینه فرد با موجب رد پرونده و عدم موفقیت می شود؛ بنابراین کمک گرفتن از وکیل متخصص در جرایم کیفری در مزاحمت های مرتبط با چت واتساپ به معنی کوتاه کردن مسیر دادرسی در دادسرا و دادگاه خواهد بود؛ همچنین او می تواند از متهم پرونده دفاع کند و شکواییه شاکی و ادله او را از اعتبار ساقط کرده و موجب شود قاضی اتهامی که شاکی به متهم زده است را رد کند.
اگر قادر به پرداخت حق الوکاله وکیل برای دفاع از خود در جرایم رایانه ای نیستید، از مشاوره های آنلاین برای تنظیم دادخواست و شکواییه بهره ببرید، وکیل آنلاین می تواند با تنظیم لایحه دفاعی و ارسال آن برایتان به شما در دفاع از حق خود به عنوان شاکی یا متهم کمک کند؛ همچنین نوع مزاحمت ها، توهین و فحاشی در چت واتساپ گاهی به شکلی است که قاضی به صلاح دید خود رای را صادر می کند؛ بنابراین نیاز است که وکیل با استفاده از تجربه، فن بیان و ادله کافی به دفاع از موکلش بپردازد.
نکات کلیدی در فرآیند شکات از چت واتساپ
ذخیره و نگهداری پیام های تهدید آمیز در واتساپ جهت شکایت از فرد مزاحم اهمیت زیادی دارد، برخی از نکات در زمینه فرآیند شکایت از چت واتساپ شامل موارد زیر است:
- لازم است، از تمام مکالمات تهدید آمیز و مشکوک، اسکرین شات تهیه کنید؛ به طوری که تمام مکالمات را پوشش داده و هیچ جزئیاتی از آن حذف نشود؛ از طرفی اگر تهدید ها به صورت عکس یا ویدیو باشد، گرفتن اسکرین شات از آن ها الزامی است؛ همچنین پروفایل فرد مزاحم شامل: شماره تلفن، نام و عکس او را ذخیره کنید.
- تمام مکالمات را به صورت فایل مخفی ذخیره کنید و پیام ها را به صورت منظم بک آپ گیری کرده و اطمینان حاصل کنید که بک آپ گیری به طور کامل انجام می شود، برای اطمینان بیشتر می توانید این فایل ها را در فضای دیگری نظیر: فلش، دراپ باکس و… ذخیره کنید.
- اگر فرد مزاحم اطلاعاتی را در بخش بیوگرافی خود قرار داده است؛ حتما از آن اسکرین شات بگیرید و مطمئن شوید، زمان و تاریخ هر پیام به طور واضح مشخص باشد؛ زیرا این اسکرین شات ها و فایل های ذخیره شده مدرک شما برای اثبات جرم محسوب می شوند.
- شواهد خود را به صورت منظم دسته بندی کنید، مثلا می توانید فایل هایی برای پیام های متنی، صوتی و تصویری به طور جداگانه ایجاد کنید و از نرم افزارهای مدیریت فایل برای سازماندهی و ذخیره این شواهد استفاده کنید.
- لازم است با یک وکیل متخصص در جرایم رایانه ای مشورت کنید تا شما را با نحوه صحیح جمع آوری و ارائه شواهد به مقامات قانونی آشنا کند و پس از جمع آوری آن ها مراحل قانونی پیگیری شکایت را به کمک وکیل و مراجع قضایی دنبال کنید.
- جمع آوری و نگهداری شواهد در جرایم رایانه ای اهمیت زیادی دارد؛ بنابراین ایمیل ها، پیام ها، تصاویر و فایل ها باید در حالت اصلی و بدون تغییرات ذخیره شوند. تلاش کنید از ابزارها و نرم افزارهایی برای ذخیره آن ها استفاده کنید که تاریخ و زمان دقیق هر یک از آن ها را ثبت کرده و از دستگاری و تغییر پیام ها جلوگیری کند.
- از هر گونه ویرایش و تغییر در فایل های اصلی خودداری کنید؛ زیرا هر گونه تغییر به اعتبار شواهد آسیب می رساند؛ همچنین نام و فرمت فایل ها را تغییر ندهید تا اصالت آن ها حفظ شود.
سخن پایانی
بسیاری از افراد با استفاده نادرست از چت واتساپ اقدام به توهین، تهدید و آزار افراد کرده و آن ها را وادار به طرح دعوی کیفری و شکایت از فرد مزاحم به اتهام این تهدید و توهین می کنند که با پیگیری های لازم شاکی و وکیل با تجربه او، قاضی پرونده برای متهم مجازات حبس در نظر می گیرد، در این رابطه مشاوره با وکیل مجرب جرایم رایانه ای در مرحله ثبت شکایت برای محکوم کردن متهم بسیار اهمیت دارد.
از حسن انتخاب شما و توجه به سایت وکیل جو بسیار سپاس گزاریم. ما تلاش کردیم که شما را با راهکارهای مناسب برای شکایت کیفری، هنگام مواجهه با مزاحمت های افراد از طریق اپلیکیشن واتساپ آشنا کنیم و آماده پاسخگویی به نظراتتان در کامنت های ارسالی شما هستیم.