نفقه فرزند دختر تا چند سالگی است؟❤️【سال1403】⚖️
زمانی که خطبه عقد بین زن و مردی جاری می شود و زندگی آن ها به هم پیوند می خورد، هریک وظایفی نسبت یکدیگر و فرزندانشان خواهند داشت، یکی از این وظایف پرداخت نفقه فرزند دختر است که طبق قانون در درجه اول به عهده پدر می باشد. این نفقه مرتبط با نیازهای کودک برای رشد و بالندگی او است، اما گاهی پدر از پرداخت نفقه خودداری می کند. ما در این مقاله به تبعات عدم پرداخت نفقه توسط پدر، دلایل نیاز فرزند به نفقه و همچنین روش های پرداخت نفقه می پردازیم. پیشنهاد می کنیم، ما را همراهی کنید.
دلایل نیاز به پرداخت نفقه فرزند
پدر و مادر نسبت به فرزند دختری که متولد می شود، تعهدات و وظایفی دارند. آن ها باید وسایل آسایش او را از زمان تولد تا قبل از ازدواج فراهم کنند؛ زیرا فرزند از نظر جسمی و روحی به حمایت والدین نیاز دارد و به تنهایی قادر به رفع نیازهای مادی و معنوی خود نیست، به همین دلیل در قانون حمایت خانواده به نفقه فرزند به طور خاص توجه شده است و این قانون، دارای نهاد حقوقی نفقه می باشد و بیان می کند که پرداخت نفقه فرزند به عهده سرپرست قانونی او است.
او باید نیاز به خوراک و پوشاک، مسکن، وسایل زندگی؛ همچنین هزینه های تحصیل، درمان فرزند را تامین کند در این قانون ذکر شده است، اولویت پرداخت نفقه فرزند با پدر است، اما اگر او توانایی مالی پرداخت نفقه را نداشت یا فوت کرده باشد به عهده پدربزرگ، اجداد پدری و بعد از آن به عهده مادر، مادربزرگ و اجداد مادری است؛ همچنین بعد از سن بلوغ، اگر فرزند مشغول به کار شده باشد یا توانایی مالی مناسبی داشته باشد، دیگر نفقه دریافت نمی کند.
لازم به ذکر است که در قانون مدنی به نفقه فرزند نفقه اقارب می گویند؛ در صورتی که پدر توانایی پرداخت نفقه فرزند را نداشته باشد، مادر نمی تواند از پدر به خاطر عدم پرداخت نفقه فرزند شکایت کند، اما اگر پدر دارای استطاعت مالی باشد، ولی از پرداخت نفقه خودداری کند تا زمانی که فرزند به سن قانونی نرسیده به عنوان سرپرست او می تواند از پدر شکایت کند. طبق ماده 53 قانون حمایت خانواده، هر کسی که با وجود استطاعت مالی از پرداخت نفقه فرزند خودداری کند به حبس از 6 ماه تا 2 سال محکوم می شود.
نفقه تا چند سالگی به دختر تعلق می گیرد؟
پدر وظیفه دارد که بدون توجه به جنسیت فرزند در عقد دائم یا موقت نفقه فرزند را پرداخت کند؛ زیرا زمانی که مردی تشکیل خانواده می دهد؛ از نظر شرع و قانون مسئول تامین نیازهای خانواده است و در درجه اول نفقه همسر بر او واجب است؛ همچنین در صورت استطاعت مالی پرداخت نفقه فرزند دختر تا قبل از ازدواج به عهده او می باشد. این نفقه شامل خوراک، پوشاک، مسکن و بهداشت و درمان فرزند می شود.
اما برای پرداخت نفقه، قیمت و نرخ معینی در قانون وضع نشده است؛ زیرا پدر برحسب توانایی مالی خود این نفقه را پرداخت می کند و طبق تبصره 1190 قانون مدنی نفقه فرزند حتی وقتی حضانت فرزند به عهده مادر باشد، نیز در صورت استطاعت مالی پدر به عهده او است؛ از طرفی زمان پرداخت نفقه محدود به سن بلوغ نمی شود. طبق ماده 1197 قانون مدنی تا زمانی که دختر به کاری مشغول نباشد و منبع درآمدی نداشته باشد.
نفقه او در درجه اول به عهده پدر است، اما در صورت ازدواج دختر یا طلاق او دیگر پدر مسئول تامین نفقه او نیست؛ همچنین زمانی که زوجین جدا می شوند و پدر حاضر به نگهداری دختر و پرداخت نفقه او نیست، دختر می تواند برای دریافت نفقه دادخواستی را به دادگاه یا شورای حل اختلاف بفرستد تا برحسب توانایی پدر و نیازهای فرزند، پدر نفقه ای را به دختر پرداخت کند.
تبعات عدم پرداخت نفقه فرزند دختر
طبق قانون مدنی، اگر پدری دارای استطاعت مالی باشد، اما از پرداخت نفقه خودداری کند، مجازات می شود؛ زیرا در قانون مجازات اسلامی، قید شده است، هر عملی که انجام دادن یا عدم انجام آن در قانون جرم تلقی شود، مشمول مجازات است؛ بنابراین عدم پرداخت نفقه از طرف پدر جرم محسوب می شود و طبق ماده 642 قانون تعزیرات، هر کسی با داشتن استطاعت مالی از پرداخت نفقه خودداری کند به 3 ماه و یک روز تا 5 ماه حبس محکوم می شود.
طبق ماده 53 قانون حمایت از خانواده، پدر در صورت نپرداختن نفقه فرزند دختر به حبس تعزیری درجه 6، از 6 ماه تا 2 سال محکوم می شود؛ بنابراین فرزند می تواند از پدر خود در صورت تمکن و استطاعت مالی و عدم پرداخت نفقه شکایت کند و چنان که او در هر مرحله از شکایت منصرف شود، از اعمال مجازات پدر خودداری می شود؛ همچنین برای شکایت عدم پرداخت نفقه، فرزند باید به سن قانونی 18 سال تمام رسیده باشد یا گواهی رشد اخذ کرده باشد، اما اگر دختر زیر 9 سال باشد و مادر حضانت او را قبول کرده باشد.
او می تواند برای دریافت نفقه از پدر شکایت کند، مراحل شکایت به صورت تنظیم دادخواست توسط فرزند یا مادر و مراجعه به دفتر خدمات قضایی برای ثبت آن به صورت آنلاین و الکترونیکی می باشد، سپس دادخواست برای رسیدگی به دادسرای محل اقامت پدر ارسال می شود؛ در آنجا پس از بررسی و تحقیقات در مورد جرم عدم پرداخت نفقه، وضعیت مالی پدر بررسی می شود و در صورت تمکن مالی پدر، پرونده همراه با قرار جلب دادرسی (قرار مجرمیت) به دادگاه برای صدور رای نهایی فرستاده می شود.
مدارک لازم جهت دریافت نفقه فرزند دختر
اگر حضانت فرزند به عهده مادر باشد، زمانی مادر می تواند برای مطالبه نفقه دخترش اقدام کند که دارای اهلیت باشد؛ به این معنا که عاقل و بالغ، امانتدار بوده و سابقه کیفری نداشته باشد. اگر پدر توانایی مالی برای پرداخت نفقه را داشته باشد، ولی از پرداخت آن امتناع کند، مادر می تواند برای دریافت نفقه فرزندش به دادگاه شکایت کند، اما اگر پدر توانایی و استطاعت مالی نداشت، او می تواند دادخواستی برای دریافت نفقه از جد پدری فرزند تنظیم کند.
مدارک لازم برای ارائه دادخواست شامل: اصل شناسنامه و کارت ملی مادر، اصل شناسنامه و کارت ملی فرزند به همراه کپی آن ها، دادخواست پرداخت نفقه و بازه زمانی که نفقه پرداخت نشده می باشد؛ همچنین در صورتی که مادر قبلا اظهارنامه ای جهت درخواست نفقه از پدر تنظیم کرده باشد، لازم است، آن را نیز ضمیمه این دادخواست کند؛ از طرفی میزان نفقه به عوامل گوناگونی، نظیر: سن فرزند، میزان تمکن مالی پدر، نرخ تورم بستگی دارد.
بنابراین مبلغ معینی برای نفقه فرزند در نظر گرفته نمی شود. معمولا پس از تنظیم دادخواست، دادگاه به بررسی مطالبه نفقه فرزند دختر می پردازد و مبلغی متناسب با وضعیت فرزند و توانایی مالی پدر تعیین می کند؛ بنابراین قانون برای پرداخت نفقه فرزندان، پیش بینی های لازم را انجام داده است و عدم پرداخت نفقه جرم محسوب شده و مجازات کیفری دارد؛ همچنین اگر پدر دارای اموالی است، اما از پرداخت نفقه خودداری کند، دادگاه به میزان و حدود نفقه اموال و دارایی پدر را توقیف می کند.
روش های پرداخت نفقه فرزند
پدر و مادر هر دو مسئول مراقبت، رشد جسمی و عاطفی کودک هستند، پرداخت هزینه های زندگی توسط پدر به مادر فرصت می دهد که در تهیه غذا، لباس، وسایل مدرسه، پرورش کودک اقدام کند. بعد از جدایی پدر و مادر پرداخت نفقه به عهده پدر است و در صورت عدم پرداخت آن توسط پدر، همان طور که بیان شد، مادر یا قیم قانونی او می تواند دادخواستی را برای دادگاه تنظیم کند، تا دادگاه براساس شرایط فرزند و وضعیت مالی پدر، میزان نفقه و نحوه پرداخت آن را مشخص کند.
سن بلوغ در دختران تا 9 سالگی است، اما پرداخت نفقه فرزند دختر تا زمانی که درآمد مشخصی نداشته باشد به عهده پدر است، اما بعد از ازدواج یا طلاق دیگر پدر ملزم به پرداخت نفقه نیست. نحوه پرداخت نفقه به فرزند از طریق دادگاه مشخص می شود، می تواند یک بار در هفته، یک بار در ماه یا به هر صورتی باشد که در دادگاه توافق می شود و کاملا بستگی به شرایط مالی پدر و توانایی او در نحوه پرداخت نفقه دارد. گاهی اوقات این هزینه به صورت سالانه نیز از طرف پدر پرداخت می شود.
پدر می تواند، نفقه فرزند را به صورت پول نقد پرداخت کند یا به کارت بانکی مادر یا فرزندش واریز کند یا با چک این هزینه را به صورت ماهانه پرداخت کند؛ بنابراین قاعده خاصی برای نحوه پرداخت نفقه نیست و کاملا به وضعیت مالی پدر و تصمیم او یا دادگاه برای نحوه پرداخت نفقه بستگی دارد. توصیه می شود، در صورتی که برای مطالبه نفقه دختر دچار مشکل شدید از بهترین وکیل خانواده در تهران کمک بگیرید؛ زیرا او به مسائل مربوط به خانواده از جمله: نحوه پرداخت نفقه و راه های قانونی مطالبه آن تسلط کامل دارند.
نکات کلیدی در مورد پرداخت نفقه فرزند دختر
پرداخت نفقه توسط پدر دارای شرایطی است، برخی از این شرایط شامل موارد زیر است:
- اگر پدر و مادری از هم جدا شوند و حضانت فرزند به مادر سپرده شود و پدر هنگام طلاق، منزل مسکونی خود را به مادر و فرزند انتقال داده باشد؛ با این وجود باید نفقه فرزند دختر را بپردازد؛ زیرا نفقه تنها شامل مسکن نمی شود؛ بلکه شامل تمامی نیازهای فرزند از جمله: پوشاک، هزینه درمان، وسایل منزل و… می شود.
- اگر پدر که مسئول پرداخت نفقه به دخترش است در دادگاه حاضر نشود، به میزان نفقه از اموال او برداشته خواهد شد و در اختیار فرزند یا مادر که حضانت فرزند را به عهده دارد، گذاشته می شود؛ در صورتی که اموال پدر مشخص نباشد، مادر می تواند آن را در صورت توانایی مالی پرداخت کند و سپس از پدر آن را مطالبه کند.
- نفقه فرزند به اندازه نیازها و حوائج او تعیین می شود؛ از طرفی پدر باید توانایی پرداخت نفقه را داشته باشد؛ همچنین نفقه همسر بر نفقه فرزند مقدم است و الویت دارد و یک دین حقوقی محسوب می شود.
- فرزندان نمی توانند برای نفقه ای که در زمان گذشته پرداخت نشده از پدری که دارای تمکن مالی است، شکایت کنند و تنها می توانند، نفقه ای را دریافت کنند که مربوط به بعد از اقامه دعوا در دادگاه می باشد.
- نفقه شامل: مسکن، لباس، خوراک، نیازهای درمانی و آموزشی است، نفقه فرزند دختر به عهده پدر است اگر پدر با وجود تمکن مالی نفقه را پرداخت نکند، مجرم بوده و قانون برای او مجازات تعیین کرده است و اگر پدر فوت کرده باشد، وظیفه پرداخت آن به عهده جد پدری می باشد.
- مادر زمانی وظیفه پرداخت نفقه را دارد که پدر رنده نباشد یا توان پرداخت نفقه را نداشته باشد؛ همچنین جد پدری هم فوت کرده باشد یا توان مالی پرداخت نفقه را نداشته باشد؛ از طرفی اگر پدر و مادر از هم جدا شده باشند، حتی اگر فرزند با مادر زندگی کند، نفقه او به عهده پدرش می باشد.
- در صورتی به فرزند دختر بعد از سن بلوغ نفقه تعلق می گیرد که مال و اموال و درآمدی نداشته باشد تا نیازهای اساسی زندگی خود را تامین کند یا دارای ناتوانی یا از کار افتادگی باشد و نتواند به کاری مشغول شوند.
- پدر زمانی باید نفقه فرزند را پرداخت کند که در صورت پرداخت نفقه او درمانده و دچار تنگدستی و مضیقه در زندگی نشود، برای تشخیص تمکن پدر، دادگاه تحقیقات لازم را انجام می دهد و متناسب با وضعیت مالی پدر میزان نفقه دختر را تعیین می کند.
سخن پایانی
بهتر است، قبل از طلاق، زوجین درمورد مسائل مالی مهم، از جمله نفقه فرزند دختر با هم به توافق برسند و اگر حضانت دختر به مادر سپرده شده باشد، وظیفه پرداخت مخارج و نفقه به عهده پدر است، در صورتی که پدر از پرداخت نفقه خودداری کند، مادر می تواند دادخواستی را برای دادگاه خانواده تنظیم کند تا از طریق مراجع قانونی پدر را ملزم به پرداخت نفقه فرزندش نماید و تبعات عدم پرداخت نفقه را به او متذکر شود.
از این که همواره با سایت وکیل جو همراهی می کنید و وقت گرانبهای خود را به این مقاله اختصاص داده اید، از شما کمال تشکر را داریم، هدف ما آشنا کردن شما با راهکارهای مطالبه نفقه فرزند می باشد و شما می توانید، سوالات خود در این زمینه را برای ما کامنت بگذارید تا در کمترین زمان ممکن پاسخگوی آن ها باشیم.